Европско здружение за историја на правото

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од The European Society for History of Law)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Европско здружение за историја на правото — европска организација која е основана во 2009 година во Брно (Чешка Република). Европско Здружение за Хисторија на Правото го создава платформата за сооработка помеѓу европските хисторичари – правници и институции кои се однесуваат на хисторијата на правото и во публикациите и во состаноците. Европското Здружение за Хисторија на Правото воспоставува релаци не само помеѓу академиците, туку исто така соработува зо значајни правни лица (воглавном со Уставните Судови), јавните правобранители, адвокатите и јавната администрација која се значајни за здружението.[1] Главна задача на Европското Здружение за Хисторија на Правото е да го подржува истражувањето во областа на Хисторија на Правото и на Римското Право во различни европски земји. Предметот на научно истражување се состоји од:

  • Хисторија на правната мисла,
  • Римско право,
  • Правна структура,
  • Значајни личности во хисторија на правото, правната наука и правната мисла,
  • Правните системи и Правните институции.

За нејзините членови Европското Здружение за Хисторија на Правото организира конференции, лекции, семинари, екскурзии и состаноци се со цел да се дискутира за актуелните прашања на хисторијата на Европското Право и да се презентираат резултатите на истражувањата на истражувачите спроведени од хисторичарите – правници од европските земји. Списанието Европска Хисторија за правото (Journal on European History of Law) се објавува на Англиски и на Германски јазик како “универзални” јазици, преку који се стреми да ги оставрува во практиката горенаведените цели.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. http://www.historyoflaw.eu/russian/home.html
  2. http://www.historyoflaw.eu/russian/102.html

Надворешни врски[уреди | уреди извор]