The Doors

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


The Doors
Лево кон десно: Џим Морисон, Реј Манзарек, Роби Кригер, Џон Денсмор.
Лево кон десно: Џим Морисон, Реј Манзарек, Роби Кригер, Џон Денсмор
Информации
Потекло Лос Анџелес
Калифорнија, САД
Жанрови Психоделичен рок
Активни 1965 - 1973
Издавач Megaforce
Elektra
Rhino
Веб-сајт www.thedoors.com
Членови
Џим Морисон (починат)
Реј Манзарек
Роби Кригер
Џон Денсмор

The Doors е поранешна рок група од САД формирана во 1965, во Лос Анџелес, Калифорнија. Музиката на The Doors вклучува текстови со социјални, политички и психолошки влијанија воглавно напишани од Џим Морисон. Прецизните удари на Џон Денсмор, органата и бас органата на Реј Манзарек и иновативниот стил на Роби Крајгер со видливи влијанија од фламенго, џез, блуз, класичната и индијанската музика, во комбинација со длабокиот, сугестивен и харизматичен глас на Џим Морисон биле добитната комбинација.

Постава[уреди]

Дискографија[уреди]

Студиски албуми

  • The Doors (Јануари 1967)
  • Strange Days (Октомври 1967)
  • Waiting For The Sun (Јули 1968)
  • The Soft Parade (Јули 1969)
  • Morrison Hotel (февруари 1970)
  • LA Woman (Април 1971)
  • Other Voices (Октомври 1971)
  • Full Circle (Јули 1972)
  • An American Prayer: Jim Morrison (Ноември 1978)

Албуми во живо

  • Absolutely Live (Јули 1970)
  • Alive, She Cried (1983)
  • Live At The Hollywood Bowl (Јуни 1987)

Компилации

  • Weird Scenes Inside The Gold Mine (Јануари 1972)
  • 13 (Ноември 1970)
  • The Doors Greatest Hits (1996)
  • Legacy: The Absolute Best (Август 2003)