Synergistetes

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Synergistetes
Научна класификација
Домен: Bacteria
Колено: Synergistetes Jumas-Bilak et al. 2009
Класа: Synergistia Jumas-Bilak et al. 2009
Ред: Synergistales Jumas-Bilak et al. 2009
Семејство: Synergistaceae Jumas-Bilak et al. 2009
Родови
Синоними
 • Aminanaerobia Hugenholtz
 • Synergistaeota Oren et al. 2015

Synergistetes е неодамна признато колено на анаеробни бактерии кои покажуваат Грам-негативно обојување и имаат стапчест/вибриоиден облик на клетката.[1][2] Иако Synergistetes се дидермални бактерии,[3][4] гените за различни ензими вклучени во биосинтезата на липополисахариди се уште не се детектирани, што укажува дека тие можеби имаат атипична надворешна клеточна мембрана. Synergistetes населуваат разни анаеробни средини, вклучувајќи животински гастроинтестинален тракт, почва, нафтени бунари, и отпадни води, а исто така се присутни во инфицирани ткива кај човекот, како што се цисти, апсцеси, и парадонтална болест.[5][6] Поради нивното присуство во заболени делови од телото, се претпоставува дека се патогени опортунисти, но тие исто така може да се најдат кај здрави индивидуи во микробиомот на папочната врвца и во нормалната вагинална флора.[7] Видови во рамките на ова колено, исто така, се имплицирани во развој на парадонтална болест,[8] гастроинтестинални инфекции и инфекции на меките ткива. Други видови од ова колено се значајни учесници во деградацијата на милта за производство на биогас во анаеробните дигестори и се потенцијални кандидати за искористување во производството на обновливите извори на енергија преку нивната продукција на водороден гас.[9] Сите познати видови и родови на ова колено во моментов се дел од една класа (Synergistia), еден ред (Synergistiales) и една фамилија (Synergistaceae).

Филогенија[уреди | уреди извор]

Филогенијата е заоснована на Проектот "Животно дрво на сите видови" (анг. The All-Species Living Tree Project).[10]
Acetomicrobium flavidum (type sp.) [was Bacteroideaceae]


Anaerobaculum

A. hydrogeniformansA. thermoterrenum


Thermovirga lienii

Aminiphilus circumscriptusThermanaerovibrio

T. acidaminovorans (type sp.)T. velox

Synergistes jonesii


Cloacibacillus

C. evryensisC. porcorum


Lactivibrio alcoholicus
Aminivibrio pyruvatiphilusFretibacterium fastidiosum
Aminobacterium

A. thunnarium
A. colombiense (type sp.)A. mobile
Jonquetella anthropiPyramidobacter piscolensDethiosulfovibrio

D. salsuginis
D. peptidovorans (type sp.)
D. acidaminovoransD. marinusD. russensis


Таксономија[уреди | уреди извор]

Моментално прифатената таксономија е заснована на Листата на имиња на прокариотите со евиденција во номенклатурата (анг. List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature - LPSN)[11] и Националниот центар за биотехнолошки информации (анг. National Center for Biotechnology Information - NCBI).[12]

 • Колено Synergistetes Jumas-Bilak et al. 2009 [Synergistaeota Oren et al. 2015 [Aminanaerobia Hugenholtz]
  • Класа Synergistia Jumas-Bilak et al. 2009
   • Ред Synergistales Jumas-Bilak et al. 2009
    • Фамилија Synergistaceae Jumas-Bilak et al. 2009 [Clostridiales Family XV]
     • Род Acetomicrobium Soutschek et al. 1985
      • Вид Acetomicrobium flavidum Soutschek et al. 1985
     • Род Aminiphilus Díaz et al. 2007
      • Вид Aminiphilus circumscriptus Díaz et al. 2007
     • Род Aminivibrio Honda et al. 2013
      • Вид Aminivibrio pyruvatiphilus Honda et al. 2013
     • Род Aminobacterium Baena et al. 1999
      • Вид A. colombiense Baena et al. 1999 (type sp.)
      • Вид A. mobile Baena et al. 2000
      • Вид A. thunnarium Hamdi et al. 2015
     • Род Aminomonas Baena et al. 1999
      • Вид Aminomonas paucivorans Baena et al. 1999
     • Род Anaerobaculum Rees et al. 1997 emend. Maune & Tanner 2012
      • Вид A. hydrogeniformans Maune & Tanner 2012
      • Вид A. mobile Menes & Muxí 2002
      • Вид A. thermoterrenum Rees et al. 1997 (type sp.)
     • Род Candidatus Tammella Hongoh et al. 2007
      • Вид Candidatus Tammella caduceiae Hongoh et al. 2007
     • Род Cloacibacillus Ganesan et al. 2008 emend. Looft et al. 2013
      • Вид Cloacibacillus evryensis Ganesan et al. 2008
      • Вид Cloacibacillus porcorum Looft et al. 2013
     • Род Dethiosulfovibrio Magot et al. 1997
      • Вид D. salsuginis Díaz-Cárdenas et al. 2010
      • Вид D. peptidovorans Magot et al. 1997 (type sp.)
      • Вид D. acidaminovorans Surkov et al. 2001
      • Вид D. marinus Surkov et al. 2001
      • Вид D. russensis Surkov et al. 2001
     • Род Fretibacterium Vartoukian et al. 2013
      • Вид Fretibacterium fastidiosum Vartoukian et al. 2013
     • Род Jonquetella Jumas-Bilak et al. 2007
      • Вид Jonquetella anthropi Jumas-Bilak et al. 2007
     • Род Lactivibrio Qiu et al. 2014
      • Вид Lactivibrio alcoholicus Qiu et al. 2014
     • Род Pyramidobacter Downes et al. 2009
      • Вид Pyramidobacter piscolens Downes et al. 2009
     • Род Synergistes Allison et al. 1993
      • Вид Synergistes jonesii Allison et al. 1993
     • Род Thermanaerovibrio Baena et al. 1999 emend. Palaniappan et al. 2013
      • Вид T. acidaminovorans (Guangsheng et al. 1997) Baena et al. 1999 [Selenomonas acidaminovorans Guangsheng et al. 1997](type sp.)
      • Вид T. velox Zavarzina et al. 2000
     • Род Thermovirga Dahle and Birkeland 2006
      • Вид Thermovirga lienii Dahle and Birkeland 2006

Забелешки:[уреди | уреди извор]

♠ Видот може да се најде на NCBI, но не на LPSN.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Hugenholtz, P., Hooper, S.D., and Kyrpides, N.C. (2009). Focus: Synergistetes. Environ. Microbiol. 11, 1327–1329.
 2. Jumas-Bilak, E.; Roudiere, L.; Marchandin, H. (2009). „Description of 'Synergistetes' phyl. nov. and emended description of the phylum 'Deferribacteres' and of the family Syntrophomonadaceae, phylum 'Firmicutes'“. Int. J. Syst. Evol. Microbiol. 59: 1028–1035. doi:10.1099/ijs.0.006718-0.
 3. Gupta, R. S. (2011) Origin of Diderm (Gram-negative) Bacteria: Antibiotic Selection Pressure Rather than Endosymbiosis Likely led to the Evolution of Bacterial Cells with Two Membranes. Antonie Van Leeuwenhoek. 100: 171–182
 4. Sutcliffe, I.C. (2010). „A phylum level perspective on bacterial cell envelope architecture“. Trends Microbiol. 18: 464–470. doi:10.1016/j.tim.2010.06.005. PMID 20637628.
 5. Jumas-Bilak, E.; Carlier, J.P.; Jean-Pierre, H.; Citron, D.; Bernard, K.; Damay, A.; Gay, B.; Teyssier, C.; Campos, J.; Marchandin, H. (2007). „Jonquetella anthropi gen. nov., sp. nov., the first member of the candidate phylum 'Synergistetes' isolated from man“. Int. J. Syst. Evol. Microbiol. 57: 2743–2748. doi:10.1099/ijs.0.65213-0.
 6. Vartoukian, S.R., Palmer, R.M., and Wade, W.G. (2007). The division "Synergistes". Anaerobe. 13, 99–106.
 7. Marchandin, H., Damay, A., Roudiere, L., Teyssier, C., Zorgniotti, I., Dechaud, H., Jean-Pierre, H., and Jumas-Bilak, E. (2010). Phylogeny, diversity and host specialization in the phylum Synergistetes with emphasis on strains and clones of human origin. Res. Microbiol. 161, 91–100.
 8. Horz, H.P.; D.M. Citron; Y.A. Warren; E.J. Goldstein; G. Conrads (August 2006). „Synergistes Group Organisms of Human Origin“. Journal of Clinical Microbiology. 44 (8): 2914–2920. doi:10.1128/JCM.00568-06. PMC 1594628. PMID 16891512.
 9. Riviere, D., Desvignes, V., Pelletier, E., Chaussonnerie, S., Guermazi, S., Weissenbach, J., Li, T., Camacho, P., and Sghir, A. (2009). Towards the definition of a core of microorganisms involved in anaerobic digestion of sludge. ISME. J. 3, 700–714.
 10. „16S rRNA-based LTP release 123 (full tree)“ (PDF). Silva Comprehensive Ribosomal RNA Database. Посетено на 2016-03-20.
 11. J.P. Euzéby. „Synergistetes“. List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature (LPSN). Посетено на 2016-03-20.
 12. Sayers; и др. „Synergistetes“. National Center for Biotechnology Information (NCBI) taxonomy database. Посетено на 2016-03-20.