Subnetwork Access Protocol

Од Википедија — слободната енциклопедија

Subnetwork Access Protocol (SNAP) претставува механизам за мултиплексирање на мрежи со користење на IEEE 802.2 LLC, повеќе протоколи отколку што може да се разликува од 8-битни 802,2 служба Access Point (SAP) полиња. SNAP ги поддржува идентификување на протоколите од страна на Ethernet тип величините, koja исто така ги поддржува форматите на комерцијалниот софтвер. Се користи со IEEE 802.3, IEEE 802,4, IEEE 802,5, IEEE 802.11 и други IEEE 802 физичкиот мрежен слој, како и со не-IEEE 802 физичкиот мрежен слој како FDDI кои користат 802,2 LLC.

SNAP е вклучена во продолжувањето на 802,2 LLC заглавие, туку тоа е наведено во IEEE 802 Резиме и Архитектура документ. Пакет со насловот LLC со SAP одредиште на хексадецимален

АА или АБ и извор на SAP хексадецимален АА или AB е пакет. Насловот SNAP го следи 802,2 заглавието; има 5-октет идентификационо поле, кое се состои од 3-октет IEEE Организациски Уникатен идентификатор (Oui) проследен со 2-октет проект. Ако Oui е хексадецимален 000000, протоколот е проект на Ethernet тип (EtherType) областа на вредности за работа на врвот на SNAP, ако Oui е Oui за одредена организација, проектот е вредноста доделена од страна на таа организација за протоколот да работи на врвот на SNAP.

SNAP најчесто се користи со безбројни информации 802,2 податочни единици (PDUs), со вредноста на контролното поле на хексадецимален 03, а LSAP вредностите се обично хексадецимален АА, па 802,2 LLC заглавие за пакет SNAP е обично АА АА 03, меѓутоа, SNAP може да се користи со други видови, како и PDU.

Насловот LLC е 3 октети, како и заглавието SNAP е 5 октети, па LLC + SNAP заглавија се 8 октети вкупно долги . На Ethernet, ова ја намалува големината на располагање товар за протоколи како што е Интернет Протокол кон 1492 бајти, во однос на употребата на Ethernet II кадрирање, па затоа, за протокол кој има EtherType вредности, обично се пренесувани пакети со Етернет II заглавја, а отколку со LLC и се распарчи заглавија. На други мрежни типови, LLC и SNAP заглавјата се потребни со цел за мултиплексирање различни протоколи на врската , како слој MAC самиот нема EtherType поле, така што нема алтернативни рамови кои ќе имаат на располагање поголем товар.

Некој може да праша "зошто се посебните суб-мрежни заглавја потребни?". Одговорот е дека тоа е за да се зголеми одлуката што беше направена за време на изгледот на насловот LLC. Во времето кога насловот LLC бил дизајниран се мислеше дека еден октет (256 можни вредности) во хедерот ќе бидат доволни да се прецизираат сите протоколни вредности кои продавачите ќе сакаат да ги регистрираат. Како вредности почна да се резервира, откриено е дека насловот LLC наскоро ќе снема отворена вредности. Хексадецимално АА и АБ вредности биле резервирани, и дополнителните заглавја на SNAP-заглавието-беше развиен, тоа може да ги поддржи сите EtherType вредности, како и повеќе празни места на приватни протоколни вредности.

Како на IETF RFC 1042, IP datagrams и ARP datagrams се пренесуваат преку IEEE 802 мрежите со користење на LLC и SNAP заглавија, освен на Ethernet / IEEE 802.3, каде што се пренесуваат со Ethernet II заглавјата, според RFC 894.

Наводи

  • Преглед на IEEE 802 и архитектура - SNAP е наведена тука
  • Џ.Поштел и Џ.Рејнолдс, стандард за пренос на IP Datagrams над IEEE 802 мрежите, RFC 1042