Steppenwolf (музичка група)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Steppenwolf
Основни податоци
ПотеклоЛос Анџелес, Калифорнија, САД[1][2]
Жанр(ови)
Години активност*1967—1972
  • 1974—1976
  • 1980—2018
Прод. куќа/ќи*ABC Dunhill Records
  • Mums Records
  • Epic Records
  • Некогашни членови
    * Џон Кеј
  • Џери Едмонтон
  • Голди Мекџон
  • Мајкл Монарх
  • Раштон Мореве
  • Ник Ст. Николас
  • Лери Бајром
  • Џорџ Биондо
  • Кент Хенри
  • Боби Кокран
  • Енди Чепин
  • Вејн Кук
  • Мајкл Палмер
  • Стив Палмер
  • Дени Ајронстон
  • Куртис Тил
  • Чед Пири
  • Брет Тагл
  • Велтон Гајт
  • Рокет Ричот
  • Лес Дудек
  • Стив Фистер
  • Мајкл Вилк
  • Гери Линк
  • Рон Хрст
  • Дени Џонсон
  • Steppenwolf е рок бенд составен од музичари од Канада и Соединетите Држави, познат од 1968 до 1972 година. Групата е формирана кон крајот на 1967 година во Лос Анџелес од страна на водечкиот пејач Џон Кеј, клавијатурист Голди Мек Џон и тапанарот Џери Едмонтон.[6] Гитаристот Мајкл Монарх и бас гитаристот Руштен Морев биле регрутирани преку известувања поставени во продавниците за аудио - записи и музички инструменти во Лос Анџелес.

    Steppenwolf продале над 25 милиони рекорди ширум светот,[7] објавиле осум златни албуми и 12 синглови на Билборд Хот 100, од кои шест биле топ 40 хитови,[8] вклучувајќи три топ 10 успеси: „Born to Wild“, „Magic Carpet Ride“ ", и "Rock me". Steppenwolf уживале во светскиот успех од 1968 до 1972 година. Денес, Џон Кеј е единствениот оригинален член, кој бил главен пејач од 1967 година. Групата се викала Џон Кеј и Степнволф од 1980 до 2018 година.

    Членови на групата[уреди | уреди извор]

    Конечна постава

    • Џон Кеј - главен вокал, ритам гитара, усна хармоника (1967–1972, 1974–1976, 1980-2018)
    • Мајкл Вилк - клавијатура, поддржувачки вокал (1982-2018), бас (1984–2018)
    • Гери Линк - бас, поддржувачки вокал(1982–2018)
    • Рон Хурст - тапани, поддржувачки вокал (1984–2018)
    • Дани Џонсон - водечка гитара, поддржувачки вокал, мандолина (1996–2018)

    Дискографија[уреди | уреди извор]

    Steppenwolf
    • Steppenwolf (1968)
    • The Second (1968)
    • At Your Birthday Party (1969)
    • Monster (1969)
    • Steppenwolf 7 (1970)
    • For Ladies Only (1971)
    • Slow Flux (1974)
    • Hour of the Wolf (1975)
    • Skullduggery (1976)
    John Kay & Steppenwolf
    • Wolftracks (1982)
    • Paradox (1984)
    • Rock & Roll Rebels (1987)
    • Rise & Shine (1990)

    Наводи[уреди | уреди извор]

    1. „Steppenwolf | Biography, Albums, Streaming Links“. AllMusic.
    2. „Biography“. Steppenwolf.com.
    3. Babacar M'Baye; Alexander Charles Oliver Hall (29 July 2013). Crossing Traditions: American Popular Music in Local and Global Contexts. Scarecrow Press. стр. 132. ISBN 978-0-8108-8828-9.
    4. Martha Bayles (јануари 1994). Hole in Our Soul: The Loss of Beauty and Meaning in American Popular Music. University of Chicago Press. стр. 246. ISBN 978-0-226-03959-6.
    5. M. Paul Holsinger (1999). War and American Popular Culture: A Historical Encyclopedia. Greenwood Publishing Group. стр. 381. ISBN 978-0-313-29908-7.
    6. Strong, Martin C. (2000). The Great Rock Discography (изд. 5th.). Edinburgh: Mojo Books. стр. 932–934. ISBN 1-84195-017-3.
    7. Val Haller (February 5, 2013). „If You Like Steppenwolf, Try the Black Keys“. The New York Times.
    8. Dahl, Bill (12 април 1944). „Steppenwolf (Steppenwolf album)“. AllMusic. Посетено на 4 април 2020.

    Надворешни врски[уреди | уреди извор]