Sonny Boy Williamson & The Yardbirds

Од Википедија — слободната енциклопедија

Sonny Boy Williamson & The Yardbirds е албум во живо од чикаго блуз ветеранот Сони Бои Вилјамсон II отсвирен од англискиот блуз-рок бенд „The Yrdbirds“. Снимен е во Англија во клубот „Crawdaddy Club“, Ричмонд, Рипли на 8 декември 1963 г.

Кога Вилјамсон го посети Лондон (септември/октомври) во 1963 на турнејата „American Folk Blues Festival“, тој присуствуваше на концерт на „Yardbirds“ во непосредна близина на фестивалот. Набргу потоа тој се врати на една мала клупска турнеја а потоа и го снимија овој албум.

Оригинален албум[уреди | уреди извор]

Сите песни се напишани од Сони Бои Вилјамсон II освен каде што е напоменато. Снимките биле реиздавани многупати во различни формати.[1]

Страна 1[уреди | уреди извор]

 1. „Bye Bye Bird“ (Вилјамсон, Вили Диксон)
 2. „Pontiac Blues“
 3. „Take It Easy Baby“
 4. „I Don't Care No More“
 5. „Do The Weston“

Страна 2[уреди | уреди извор]

 1. „Mister Downchild“
 2. „23 Hours Too Long“ (Билјамсон, Еди Боид)
 3. „Out On The Water Coast“
 4. „Baby Don't Worry“

Подоцнежни снимања[уреди | уреди извор]

Низ годините, други песни кои беа свирени на клупската турнеја беа издавани од различни издавачки куќи. Во 1993 повеќета беа собрани во колекцијата „Train Kept a Rollin' - The Complete Giorgio Gomelsky Productions“ на „The Yardbirds“ која имаше четири компакт диска. Две песни од оригиналниот албум не беа вклучени: „I Don't Care No More“ и „Baby Don't Worry“; ова се две исклучителни соло песни на Вилјамсон во кои бендот не свири. Покрај дополнителните снимања на Вилјамсон, албумот вклучува и сет од шест песни на „The Yardbirds“ од 8 декември, 1963.

Сите песни се напишани од Сони Бои Вилјамсон II освен во тие каде што е напоменато. 1-6 песна се на „The Yardbirds“, останатите се на Вилјамсон во кои свири бендот. Песните од 1-15 се снимени на 8 декември, 1963 во клубот „Crawdaddy Club“; песните 16 & 17 се снимени на 7 декември, 1963 во клубот „Star Club“; песните од 18-20 се снимени на 28 февруари, 1964 на фестифалот „Birmingham Rhythm & Blues Festival“.

 1. „Smokestack Lightning“ (Ховлин Вулф) - „The Yardbirds“
 2. „You Can't Judge a Book by Looking at the Cover“ (Вили Диксон) - „The Yardbirds“
 3. „Let It Rock“ (Чак Бери) - „The Yardbirds“
 4. „I Wish You Would“ (Били Бои Арнолд) - „The Yardbirds“
 5. „Who Do You Love“ (Бо Дидлеи) - „The Yardbirds“
 6. „Honey in Your Hips“ (Кеит Рилф) - „The Yardbirds“
 7. „Bye Bye Bird“ (Вилјамсон, Диксон)
 8. „Mister Downchild“
 9. „The River Rhine“
 10. „23 Hours Too Long“ (Вилјамсон, Боид)
 11. „A Lost Care“
 12. „Pontiac Blues“
 13. „Take It Easy Baby“ (верзија 1)
 14. „Out on the Water Coast“
 15. „Western Arizona“ позната и како „Do the Weston“ (верзија 1)
 16. „Take It Easy Baby“ (верзија 2)
 17. „Do the Weston“ (верзија 2)
 18. „Slow Walk“ позната и како „The River Rhine“
 19. „Highway 69“
 20. „My Little Cabin“[2][3][4][5]

Личности[уреди | уреди извор]

The Yardbirds

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Russo, Greg (1998). Yardbirds: The Ultimate Rave-Up. Crossfire Publications. стр. 160. ISBN 0964815737.
 2. Sonny Boy Williamson & the Yardbirds Review“. allmusic. Посетено на 2009-10-28.
 3. Sonny Boy Williamson & the Yardbirds (JVC) Review“. allmusic. Посетено на 2009-10-28.
 4. Sonny Boy Williamson & the Yardbirds (Victor) Review“. allmusic. Посетено на 2009-10-28.
 5. Sonny Boy Williamson & the Yardbirds: Complete Crawdaddy Recordings Review“. allmusic. Посетено на 2009-10-28.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

http://www.discogs.com/artist/Sonny+Boy+Williamson+(2)