S1909/A2840

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

S1909/A2840 е законот што бил донесен од страна на законодавната власт на Њу Џерси во декември 2003 година, а потпишан во законот од страна на гувернерот Џејмс Мекгриви на 4 јануари 2004 година, кој дозволи човечко клонирање за потребите на развој и борбата на одгледување човечки матични клетки. Поточно, тоа го легализира процесот на клонирање на човечки ембрион и спроведување на клон во матката, под услов да се користи за медицински истражувања. Законот бил поднесен од страна на сенаторите Ричард Коди и Буоно и собранието на членовите на Нил Коен, Мимс Хакет и Џоан Кигли. Денот на влегувањето во сила на овој закон ќе им овозможи на истражувачите да се најде третман за болки и смртоносни болести.