Russula nobilis

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Russula|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Russula nobilis
Russ nobilis.jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Russula
Вид: Russula nobilis
Биномен назив
Russula nobilis
Velen.
Синоними
Russula nobilis
Научна класификација edit
Царство: Fungi
Колено: Basidiomycota
Класа: Agaricomycetes
Ред: Russulales
Семејство: Russulaceae
Род: Russula
Вид:
R. nobilis
Биномен назив
Russula nobilis

Синоними

 

Russula mairei сега повторно класифицирана габа како Russula nobilis (Velen.)[1] е базидиомицетна габа од родот Гулапки. Оваа група на габи се познати по нивните кршливи ливчиња и светли бои.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Претходно била именувана во чест на францускиот миколог Рене Маир од Ролф Сингер во 1929 година, но било откриено дека е истиот таксон како и претходниот Russula nobilis од 1920 година, кој има приоритет на именување.

Опис[уреди | уреди извор]

Шапката е црвена или розова боја, 3–6 cm широка, конвексна до рамна, или малку потисната и слабо леплива. Се лупи само до третина од својот радиус, со што се открива розово месо.[1] Месото е цврсто и бело или понекогаш жолтеникаво, мириса на кокос и има лут вкус.[2] Често се оштетува. Дршката е 2–5 cm долга, 1–1,5 cm широка, цилиндрична, (поцврста од истоимената која има живеалиште на четинари, Бесна гулапка ) и бела. Ливчињата се тесно распоредени, додадени, заоблени и бели, често со слаб сино-зелен сјај. Отпечатокот на спори е бел.

Распространетост и живеалиште[уреди | уреди извор]

Видот е во микориза со бука во шумските предели.[3] Таа е широко распространета и вообичаена во Европа, Азија и Северна Америка, каде што растат овие дрвја.

Јадливост[уреди | уреди извор]

Russula nobilis не може да се јаде и веројатно е отровна по количина, но не и смртоносна. Многу видови со црвена шапка со горчлив вкус може да предизвикаат проблеми ако се јадат сирови. Симптомите се главно гастроинтестинални по природа: дијареа, повраќање и колични стомачни грчеви. Активниот агенс не е идентификуван, но се смета дека е предизвикан од хемиски соединенија познати како сесквитерпени, кои се изолирани од сродниот род Lactarius и од Russula sardonia.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Roger Phillips. (2006). Mushrooms. Pan MacMillan. стр. 19. ISBN 0-330-44237-6.
  2. „Russula mairei“. 7 August 2008.
  3. Thomas Laessoe. (1998). Mushrooms (flexi bound). Dorling Kindersley. ISBN 0-7513-1070-0.
  4. Benjamin, Denis R. (1995). Mushrooms: poisons and panaceas — a handbook for naturalists, mycologists and physicians. New York: WH Freeman and Company. стр. 369. ISBN 0-7167-2600-9.
  • „Дански габи. Basidiesvampe“ [клуч за данските базидиомицети] JH Petersen и J. Vesterholt eds. Гилдендал. Виборг, Данска, 1990 година.ISBN 87-01-09932-9ISBN 87-01-09932-9

Надворешни врски[уреди | уреди извор]