Russula fragilis

Од Википедија — слободната енциклопедија
Russula fragilis
Научна класификација [ у ]
Царство: Габи
Оддел: Столпчести габи
Класа: Агарикомицети
Ред: Гулапковидни
Семејство: Гулапки
Род: Гулапка
Вид: Russula fragilis
Научен назив
Russula fragilis
(Pers.) Fr.
Russula fragilis
Научна класификација edit
Царство: Fungi
Колено: Basidiomycota
Класа: Agaricomycetes
Ред: Russulales
Семејство: Russulaceae
Род: Russula
Вид:
R. fragilis
Биномен назив
Russula fragilis

 

Russula fragilis е нејадливата габа, која е припадник на родот Гулапка. Таа е мала, кревка, со долга дршка и различно обоена, кршлива, се наоѓа во мешани шуми во Европа, Азија и Северна Америка.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Russula fragilis првпат била опишана како Agaricus fragilis од микологот Кристијан Хендрик Персон во 1801 година, а подоцна била ставена во родот Гулапка од Елиас Магнус Фрис во 1838 година.

Опис[уреди | уреди извор]

Шапката е 2-5 см во пречник. Има многу променлива боја и може да биде темно виолетова, со темен, речиси црн центар, или може да има различни нијанси на маслинесто-зелена, или виолетово-розова, па дури и бледо жолта. Бојата има тенденција брзо да бледнее и може да стане многу бледа. Во почетокот обликот на шапката е конвексен, но подоцна се израмнува. Кожата на шапката се лупи до три четвртини, а постарите примероци често имаат избраздена маргина. Кревката, бела дршка е долга колку големината на шапката, и има тесен облик на палка. Ливчињата се прикачени и бели, дава отпечаток на спори со бела боја. Тие имаат карактеристични предели, или засеци на нивните слободни рабови, кои можат да се видат под рачната леќа, што е многу добар дијагностички поим за видовите. Месото е бело и има многу лут вкус, со овошен мирис.[1]

Слични видови[уреди | уреди извор]

Russula betularum често се среќава со бреза, и иако обично побледи може да се помеша со измиени примероци на R. fragilis, Russula gracillima е слична по изглед, и расте на истите локации, иако ниту еден од видовите нема прекар (назабени) на рабовите на ливчињата.

Распространетост и живеалиште[уреди | уреди извор]

Russula fragilis се појавува кон крајот на летото и есента, обично расте во мали групи. Распространета е во северните умерени зони на Европа, Азија и Северна Америка. Веројатно е во микориза со различни дрвја, вклучувајќи бреза и даб.[2] Често се појавува на или во близина на гнило дрво.[3]

Токсичност[уреди | уреди извор]

Оваа печурка не се јаде [4] поради токсините што ги содржи и нејзиниот многу лут вкус.[5] Многу видови Гулапка со лут вкус предизвикуваат проблеми од гастроинтестинална природа кога се консумираат, што резултира со дијареа и повраќање.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Roger Phillips (2006). Mushrooms. Pan MacMillan. стр. 25. ISBN 0-330-44237-6.
  2. Laessoe T. (1998). Mushrooms (flexi bound). Dorling Kindersley. ISBN 0-7513-1070-0.
  3. Trudell, Steve; Ammirati, Joe (2009). Mushrooms of the Pacific Northwest. Timber Press Field Guides. Portland, OR: Timber Press. стр. 52. ISBN 978-0-88192-935-5.
  4. Phillips, Roger (2010) [2005]. Mushrooms and Other Fungi of North America. Buffalo, NY: Firefly Books. стр. 134. ISBN 978-1-55407-651-2.
  5. Miller Jr., Orson K.; Miller, Hope H. (2006). North American Mushrooms: A Field Guide to Edible and Inedible Fungi. Guilford, CN: FalconGuide. стр. 84. ISBN 978-0-7627-3109-1.