Russula albidula

Од Википедија — слободната енциклопедија
Russula albidula
Научна класификација [ у ]
Царство: Габи
Оддел: Столпчести габи
Класа: Агарикомицети
Ред: Гулапковидни
Семејство: Гулапки
Род: Гулапка
Вид: Russula albidula
Научен назив
Russula albidula
Peck
Russula albidula
Научна класификацијаedit
Царство: Fungi
Колено: Basidiomycota
Класа: Agaricomycetes
Ред: Russulales
Семејство: Russulaceae
Род: Russula
Вид:
R. albidula
Биномен назив
Russula albidula

 

Russula albidulа
жабри на химениум
шапката е конвексна
химениумот е аднат или декурент
дршката е гола
отпечатокот на спори е жолт
јадливост: непознато

Russula albidula е вид на печурки од родот Гулапка. Видот е познат на народни имиња како здодевна бела гулапка, со мало или средно валкано бело плодно тело и многу луто на вкус. Се наоѓа во источна Северна Америка.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Видот првпат го опишал американскиот миколог Чарлс Хортон Пек во 1898 година. Микологот Дејвид Арора, опишувајќи ги плодните тела како „обични, ненаметливи, го нарекува видот „досадна бела Гулапка“.[1] Друго народно име е „белузлава кршливка“.[2]

Опис[уреди | уреди извор]

Шапката на плодното тело е конвексно до речиси рамно, 2,5 - 10 см широка, со бела површина која станува жолтеникава кога се суши. Површината на шапката е мазна кога е влажна и има кутикула што може да се лупи. Ливчињата се бели, еднакви, понекогаш се чаталат до дршката и имаат аднација или малку откачен приврзување кон дршката. Дршката е бела, мазна, 2,5 - 6 см долга и 0,8-2 см широка. Месото, е кревко и бело,[3] има многу горчлив вкус.[4] Примероците пронајдени на теренот обично се валкани и потемнети.[1]

Спорите се бледо жолти. Гледано микроскопски, тие се грубо сферични, тенкоѕидни и имаат димензии од 6–7,5 на 7,5–10 µm.[5] Површината на спорите е обележана со скршени ретикулации.[4]

Јадливост[уреди | уреди извор]

Многу остриот вкус на Russula albidula е пречка за консумирање,[1] иако не се смета за отровна.[3]

Слични видови[уреди | уреди извор]

Други видови Гулапка кои имаат сличност со R. albidula вклучуваат R. albella, R.albida, R. anomala и R. subalbidula.[1] Може да се помеша и со белите од родот Hygrophorus или видови Tricholoma.[2]

Живеалиште и распространетост[уреди | уреди извор]

Плодните тела на Russula albidula може да се најдат како растат осамени или групирани заедно на земја во шуми ( мешани и четинари ) или на рабовите на шумите, примероците често се наоѓаат во близина на дабови дрвја.[3] Видот има склоност да се појавува во сиромашна почва како онаа што се наоѓа на патиштата и покрај патеките.[1] Russula albidula е распространета во Источна Северна Америка.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Arora D. (1986). Mushrooms Demystified: a Comprehensive Guide to the Fleshy Fungi. Berkeley, Calif: Ten Speed Press. стр. 96. ISBN 0-89815-169-4. Посетено на 2009-10-26.
  2. 2,0 2,1 McKnight VB, McKnight KH (1987). A Field Guide to Mushrooms, North America. Boston: Houghton Mifflin. стр. 317. ISBN 0-395-91090-0. Посетено на 2009-10-25.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Miller Jr., Orson K.; Miller, Hope H. (2006). North American Mushrooms: A Field Guide to Edible and Inedible Fungi. Guilford, CN: FalconGuide. стр. 77. ISBN 978-0-7627-3109-1.
  4. 4,0 4,1 Beardslee HC. (1914). „Notes on a few Asheville fungi“. Mycologia. 6 (3): 88–92. doi:10.2307/3753637. JSTOR 3753637.
  5. Murrill WA. (1910). North American Flora. Vol. 9. New York Botanical Press. стр. 216.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]