RETScreen

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
RETScreen
Програмери Владата на Канада | Повеќе субјекти
Првично издание април 30, 1998; пред 20 години (1998-04-30)
Стабилно издание RETScreen Expert / септември 19, 2016; пред 2 години (2016-09-19)
Опер. систем Микрософт Виндоус
Мреж. место retscreen.net

RETScreen софтверот за управување со чиста енергија (обично во скратена верзија RETScreen) е софтверски пакет развиен од страна на Владата на Канада. RETScreen Expert беше истакнат на Министерскиот состанок за чиста енергија во 2016 год. што се одржа во Сан Франциско.[1] Софтверот е достапен на 36 јазици, вклучувајќи и македонски.

RETScreen Expert е тековната верзија на софтверот и беше јавно претставена на 19 септември 2016 год. Софтверот овозможува сеопфатна идентификација, оценување и оптимизација на техничката и финансиската одржливост на потенцијалните проекти за одржлива енергија и енергетска ефикасност; како и мерење и потврдување на фактичката ефикасност на објектите и идентификација на можностите за заштеда на енергија/производство.[2] „Режимот на програма за приказ“ во RETScreen Expert е бесплатен и дозволува пристап до сите функции на софтверот. Меѓутоа, за разлика од минатите верзии на RETScreen, сега е достапен нов „Професионален режим“ (што им овозможува на корисниците да зачувуваат, печатат итн.) и за него се плаќа годишна претплата.

RETScreen Suite, што се состои од RETScreen 4 и RETScreen Plus, е претходната верзија на софтверот RETScreen. RETScreen Suite опфаќа можности за когенерирање и анализа на воненергетската мрежа.

За разлика од RETScreen Suite, RETScreen Expert е една интегрирана софтверска платформа; користи детални и сеопфатни архетипови за оценување проекти; и опфаќа можност за анализа на портфолио. RETScreen Expert содржи голем број бази на податоци за да му помогне на корисникот, вклучувајќи глобална база на податоци за климатските услови добиена од 6.700 станици што се наоѓаат на земјата и сателитски податоци од НАСА; база на референтни податоци; база на податоци во врска со трошоците; база на податоци од проекти; хидролошка база на податоци и база на податоци од производи.[3] Софтверот содржи обемен материјал за обука, вклучувајќи и електронски учебник.[4]

Историја[уреди | уреди извор]

Првата верзија на RETScreen беше објавена на 30 април 1998 година. RETScreen Version 4 беше објавена на 11 декември 2007 год. во Бали, Индонезија од страна на Министерот за животна средина на Канада.[5] RETScreen Plus беше објавена во 2011 год.[6] RETScreen Suite (интегрирајќи ги RETScreen 4 и RETScreen Plus со бројни дополнителни надградби), беше објавена во 2012 год.[7] RETScreen Expert беше претставена пред јавноста на 19 септември 2016 год.[8]

Програмски барања[уреди | уреди извор]

Услови што треба да бидат исполнети за функционирање на програмата се Microsoft Windows Vista SP2, Windows 7, Windows 8 или Windows 10; и Microsoft .NET Framework 4.6 или понова верзија.[9] Програмата може да работи на Apple Macintosh компјутери со употреба на Parallels или VirtualBox за Mac.[10]

Партнери[уреди | уреди извор]

RETScreen работи под раководство и постојана финансиска поддршка на Истражувачкиот центар за природни извори на Канада, CanmetENERGY во Варенес, оддел на Владата на Канада. Главниот тим[11] ја користи максимално соработката со голем број владини и мултилатерални организации, со техничка поддршка од голема мрежа на експерти од индустрискиот, владиниот и академскиот сектор.[12] Најважни партнери се Истражувачкиот центар на НАСА во Ленгли,[13] Партнерството за обновлива енергија и енергетска ефикасност (REEEP),[14] Независниот оператор за системи за електрична енергија (IESO) на Онтарио,[15] УНЕП-овиот сектор за енергетика при Одделот за технологија, индустрија и економија,[16] Глобалната служба за животна средина (GEF),[17] Фондот за јаглероден прототип на Светската банка[18] и Иницијативата за одржлива енергија на Јоршкиот универзитет.[19]

Примери за употреба[уреди | уреди извор]

Од февруари 2018 год., софтверот RETScreen имаше повеќе од 575.000 корисници во секоја земја и територија.[20]

Со независно истражување за влијанието[21] проценето е дека до 2013 година, употребата на софтверот RETScreen резултирала, на светско ниво, со заштеда поголема од 8 милијарди долари од трошоците за трансакции меѓу корисниците, намалување на емисијата на стакленички гасови за 20 MT годишно и имала придонес за најмалку 24 GW во вид на инсталирани капацитети за чиста енергија.

RETScreen се користи во целиот свет за олеснување и спроведување на проектите за чиста енергија. На пример, RETScreen се користел:

 • за модифицирање на Емпаер Стејт Билдинг со мерки за енергетска ефикасност[22]
 • на производните капацитети на 3M Canada[23]
 • во голема мера од страна на ирската индустрија за генерирање енергија од ветер за анализа на потенцијални нови проекти[24]
 • за следење на ефикасноста на стотици училишта во Онтарио[25]
 • од страна на програмата на Mанитоба Хидро за комбинирање на топлината и енергијата (биоенергетска оптимизација) за тестирање на примената на проектите[26][27]
 • за управување со енергијата во кампусите на универзитетите и колеџите[28]
 • во повеќегодишна проценка и евалуација на фотоволтаичната ефикасност во Торонто, Канада[29][30]
 • за анализа на соларното воздушно греење во инсталациите на Авијацијата на САД[31]
 • за општински објекти, вклучувајќи утврдување на можностите за модификации од аспект на енергетска ефикасност во разни општини во Онтарио.[32][33]

Обемна колекција на статии со детали за тоа како се користи RETScreen во различни контексти е достапна на LinkedIn страницата на RETScreen.[34]

RETScreen исто така се користи како наставна и истражувачка алатка од страна на повеќе од 1.100 универзитети и колеџи низ целиот свет и често се цитира во академската литература.[35] Примери за употребата на RETScreen во академскиот свет може да се најдат во деловите „Публикации и извештаи“ и „Курсеви на универзитети и колеџи“ од билтенот на RETScreen, достапен преку Прирачникот за корисникот во преземениот софтвер.

Употребата на RETScreen е задолжителна или препорачана во рамките на стимулирачките програми за чиста енергија на сите владини нивоа во целиот свет, вклучувајќи ги UNFCCC и ЕУ; Канада, Нов Зеланд и Обединетото Кралство; бројни држави во САД и канадски провинции; градови и општини; и комунални претпријатија.[36] Националните и регионалните работилници за обука на RETScreen се спроведуваат со официјално барање на Владите на Чиле,[37] Саудиска Арабија[38] и 15 земји во Западна и Централна Африка,[39] како и Организацијата за енергетика на Јужна Америка (OLADE).

Награди и признанија[уреди | уреди извор]

Во 2010 год., RETScreen International ја доби Наградата за извонредност во доменот на јавните услуги,[40] највисоката награда што ја доделува владата на Канада на јавните службеници. Тимовите на RETScreen и RETScreen се номинирани за и добиваат бројни други престижни награди вклучувајќи ги Глобалната награда за обновлива енергија на Еrnst & Young/Euromoney, Енергетски свет (национална награда за Канада) и Медалот за одликувањето на GTEC.[41]

Критики[уреди | уреди извор]

Прегледот на Меѓународната агенција за енергетика на бета изданието на делот за хидроенергетика на софтверот го опиша како „многу импресивен“.[42] Eвропската агенција за животна средина потврдува дека RETScreen е „исклучително корисна алатка.“[43] RETScreen исто така е наречен „една од неколкуте софтверски алатки, и убедливо најдобра, достапни за оценување на економијата на инсталациите за обновлива енергија“ и „алатка за подобрување... на пазарната кохерентност“ на чистата енергија во целиот свет.[21]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Canada, Mexico and the United States Show Progress on North American Energy Collaboration“. 3 јуни 2016. http://news.gc.ca/web/article-en.do?crtr.sj1D=&crtr.mnthndVl=9&mthd=advSrch&crtr.dpt1D=6683&nid=1079429&crtr.lc1D=&crtr.tp1D=&crtr.yrStrtVl=2014&crtr.kw=&crtr.dyStrtVl=1&crtr.aud1D=&crtr.mnthStrtVl=1&crtr.page=3&crtr.yrndVl=2020&crtr.dyndVl=4. посет. 20 октомври 2016 г. 
 2. Clean Energy Solutions Center. „Financial Analysis with RETScreen“ (Video). https://www.youtube.com/watch?v=nX8JN0xkq5A. посет. 20 октомври 2016 г. 
 3. „NASA - NASA Collaboration Benefits International Priorities of Energy Management“. 24 февруари 2010. http://www.nasa.gov/centers/langley/news/researchernews/rn_RETscreen.html. посет. 15 јули 2016 г. 
 4. „Clean Energy Project Analysis, RETScreen® Engineering & Cases Textbook: M154-13/2005E-PDF - Government of Canada Publications“ (PDF). http://publications.gc.ca/site/eng/9.690261/publication.html. посет. 24 февруари 2016 г. 
 5. „Archived - CANADA LAUNCHES CLEAN ENERGY SOFTWARE - Canada News Centre“. 11 декември 2007. http://news.gc.ca/web/article-eng.do?crtr.sj1D=&mthd=advSrch&crtr.mnthndVl=12&nid=367259&crtr.dpt1D=&crtr.tp1D=&crtr.lc1D=&crtr.yrStrtVl=2007&crtr.kw=&crtr.dyStrtVl=10&crtr.aud1D=&crtr.mnthStrtVl=12&crtr.yrndVl=2007&crtr.dyndVl=11. посет. 15 јули 2016 г. 
 6. „RETScreen adds energy performance analysis module“. http://www.reeep.org/news/retscreen-adds-energy-performance-analysis-module. посет. 15 јули 2016 г. 
 7. „Archived - RETScreen International Newsletter - 2012-06-05: Major Upgrade to RETScreen Software“. 5 јуни 2012. https://web.archive.org/web/20150715020812/http://www.retscreen.net/ang/news_20120605_major_upgrade_to_retscreen_software.php. посет. 15 јули 2016 г. 
 8. „Archived - RETScreen International Newsletter - Coming Soon: RETScreen Expert Software“. 30 јануари 2015. https://web.archive.org/web/20150702003434/http://www.retscreen.net/ang/coming_soon_retscreen_expert_software.php. посет. 15 јули 2016 г. 
 9. „RETScreen, Natural Resources Canada“. http://www.nrcan.gc.ca/energy/software-tools/7465. посет. 15 јули 2016 г. 
 10. „Archived - RETScreen International - FAQ - Windows/Excel & other“. 24 април 2015. https://web.archive.org/web/20150714225457/http://www.retscreen.net/ang/general.php. посет. 15 јули 2016 г. 
 11. „Archived - RETScreen International Core Team“. https://web.archive.org/web/20150929091649/http://www.retscreen.net/ang/core_team.php. посет. 13 февруари 2018 г. 
 12. „Archived - RETScreen International Network of experts“. https://web.archive.org/web/20150929082657/http://www.retscreen.net/ang/g_con_dte.php. посет. 13 февруари 2018 г. 
 13. „NASA - POWER“. http://power.larc.nasa.gov/. посет. 13 февруари 2018 г. 
 14. „Renewable Energy and Energy Efficiency Partnership (REEEP)“. http://www.reeep.org/. посет. 13 февруари 2018 г. 
 15. „IESO“. http://www.ieso.ca. посет. 13 февруари 2018 г. 
 16. „About DTIE“. http://www.uneptie.org/division/dtie/about.htm. посет. 13 февруари 2018 г. 
 17. „Global Environment Facility“. https://www.thegef.org/gef/. посет. 13 февруари 2018 г. 
 18. „Carbon Finance at the World Bank: Prototype Carbon Fund“. https://wbcarbonfinance.org/Router.cfm?Page=PCF&ItemID=9707&FID=9707. посет. 13 февруари 2018 г. 
 19. „Sustainable Energy Initiative“. http://sei.info.yorku.ca/. посет. 13 февруари 2018 г. 
 20. „Archived - RETScreen International - RETScreen Software: Cumulative Growth of User Base“. https://web.archive.org/web/20150920024148/http://www.retscreen.net/popup.php?id=10248&tcopy=&alt=RETScreen+Software:+Cumulative+Growth+of+User+Base&titre=. посет. 15 јули 2016 г. 
 21. 21,0 21,1 „Archived - RETScreen International: Results & impacts 1996-2012“ (PDF). https://web.archive.org/web/20150926214355/http://www.retscreen.net/fichier.php/623/Rapport_Impact.pdf. посет. 15 јули 2016 г. 
 22. „Archived - RETScreen International - Energy Performance Contracting“ (PDF). https://web.archive.org/web/20150511122318/http://www.retscreen.net/fichier.php/2009/Energy%20Performance%20Contracting.pdf. посет. 15 јули 2016 г. 
 23. „3M Canada Deploys RETScreen Software“. https://www.linkedin.com/pulse/3m-canada-deploys-retscreen-software-gregory-j-leng/. 
 24. „Archived - RETScreen International - Wind Power and Biomass Heating Projects Seamus Hoyne, TEA and Tipperary Institute“ (PDF). https://web.archive.org/web/20140806110237/http://www.retscreen.net/fichier.php/2007/Wind%20Power%20&%20Biomass%20District%20Heating%20Projects.pdf. посет. 15 јули 2016 г. 
 25. „School Board Energy Managers Lead Way“. https://www.linkedin.com/pulse/school-board-energy-managers-lead-way-gregory-j-leng/. 
 26. „Bioenergy Optimization Program“. http://www.hydro.mb.ca/your_business/bioenergy_optimization/index.shtml. посет. 15 јули 2016 г. 
 27. „Archived - RETScreen International - Power Smart Bioenergy Optimization Program“. јуни 2011. https://web.archive.org/web/20150511122318/http://www.retscreen.net/fichier.php/2008/Manitoba%20Hydro%E2%80%99s%20Biomass%20Optimization%20Program.pdf. посет. 24 октомври 2016 г. 
 28. „Universities and Colleges Reduce Carbon“. https://www.linkedin.com/pulse/universities-colleges-reduce-carbon-gregory-j-leng/. 
 29. „Solarcity Technology Assessment Partnership“ (PDF). јуни 2009. http://www.explace.on.ca/database/rte/TAF_HorsePalace_web.pdf. посет. 15 јули 2016 г. 
 30. „Horse Palace Photovoltaic Pilot Project: Update Report“ (PDF). јануари 2012. http://www.solarcitypartnership.ca/solarfiles/HorsePalace-updatereport.pdf. посет. 15 јули 2016 г. 
 31. „AN EVALUATION OF SOLAR AIR HEATING AT UNITED STATES AIR FORCE INSTALLATIONS“. http://www.dtic.mil/cgi-bin/GetTRDoc?AD=ADA500580. посет. 15 јули 2016 г. 
 32. „Katelyn McFadyen and Cristina Guido - Municipal Energy Champions“. https://www.linkedin.com/pulse/katelyn-mcfadyen-cristina-guido-municipal-energy-champions-leng/. 
 33. „Internet Archive Wayback Machine“. 8 август 2014. https://web.archive.org/web/20150511122455/http://www.retscreen.net/links/policy_association_of_municipalities_of_ontario_audit_program.html. посет. 15 јули 2016 г. 
 34. „Archived - RETScreen International Newsletter“. 22 декември 2015. https://web.archive.org/web/20160112221923/http://www.retscreen.net/ang/news.php. посет. 15 јули 2016 г. 
 35. На пример, пребарувањето на Google Scholar за RETScreen на 7 февруари 2018 даде над 5.500 резултати.
 36. „Archived - RETScreen International - Clean Energy Policy Toolkit“. 21 септември 2012. https://web.archive.org/web/20151005075149/http://www.retscreen.net/ang/clean_energy_policy_analysis.php. посет. 15 јули 2016 г. 
 37. „Archived - RETScreen International - CER Chile Implements RETScreen Training Program“. 24 октомври 2014. https://web.archive.org/web/20150714213530/http://www.retscreen.net/ang/news_20140107_cer_chile_implements_retscreen_training_program.php. посет. 15 јули 2016 г. 
 38. „Archived - RETScreen International - Saudi Arabia Builds Clean Energy Capacity“. 2 мај 2014. https://web.archive.org/web/20150714204723/http://www.retscreen.net/ang/news_20130717_saudi_arabia_builds_clean_energy_capacity.php. посет. 15 јули 2016 г. 
 39. „Archived - RETScreen International - Strengthening the Foundations of Clean Energy in West Africa“. 2 мај 2014. https://web.archive.org/web/20150714225224/http://www.retscreen.net/ang/news_20130808_strengthening_foundations_clean_energy_west_africa.php. посет. 15 јули 2016 г. 
 40. „Public Service Award of Excellence 2010“ (PDF). http://www.ottawacitizen.com/pdf/psae-booklet-2010.pdf. посет. 15 јули 2016 г. 
 41. „Archived - RETScreen International - Awards“. 3 февруари 2011. https://web.archive.org/web/20150509231104/http://www.retscreen.net/ang/awards.php. посет. 15 јули 2016 г. 
 42. „Assessment Methods for Small-hydro Projects“ (PDF). http://www.ieahydro.org/media/c617f800/Assessment%20Methods%20for%20Small-Hydro%20Projects.pdf. посет. 24 октомври 2016 г. 
 43. „RETScreen Clean Energy Project Analysis Software | Environmental software tools for accounting, carbon footprinting & sustainability performance“. http://www.environmenttools.co.uk/directory/tool/name/retscreen-clean-energy-project-analysis-software/id/563. посет. 15 јули 2016 г. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]