Прејди на содржината

R1a-SUR51

Од Википедија — слободната енциклопедија
Распространетост на R-SUR51[1] [2] (лиценца CC BY-SA 2.0 )
Разновидност на R-SUR51[3] [2] (лиценца CC BY-SA 2.0 )

R1a-SUR51 - Y-хромозомска татковска линија, пронајдена кај современите Башкири, Мишари, Унгарци и Срби.

Институтот за унгарски истражувања ги определил сите податоци за геномот на унгарскиот крал Бела III кои биле објавени во 2020 година, [4] и кралот Свети Ладислав од Унгарија кој бил објавен во 2023 година [5] Татковскиот Y хромозом на двата члена на унгарската кралска династија Арпад припаѓа на хаплогрупата R-ARP (R1a1a1b2a2a1c3a3b) која е под-хаплогрупа на хаплогрупата R-SUR51 која припаѓа на кладата R-Z2123.[4] [5]

Етногеномско дрво[уреди | уреди извор]

R1a-Z645>Z93>Z94>Z2124>Z2125>Z2123>Y2632>Y2633>SUR51

Подкладите на предците R1a-Y2632 се наоѓаат кај популацијата Сака од Тианшан, датум: 427-422 п.н.е.[6]

Клан-племенска припадност и област на дистрибуција на претставници на линијата R1a-SUR51[уреди | уреди извор]

Претставниците на линијата R1a-SUR51 во моментов се населени во регионите Башкирија, Татарстан, Нижни Новгород и Рјазан, во Унгарија и во Србија.

Башкири [7] [2] [1][уреди | уреди извор]

 1. Округот Учалински Башкортостан

Сура- Телеу, Зиум-Телеу, Буре-Телеу, Огуз-Телеу;

 1. Кујургазински , округот Бурзјански и Кугарчински во Башкортостан

Хуун- Кипсак, Кариј-Ќипсак, Бошман-Ќипсак, Санкем-Ќипсак;

 1. Области Бурзјански и Кујургазински во Башкортостан

Нугај- Buryan people [ru] ;

 1. Округот Абзелиловски Башкортостан

Бабсак -Карагај-Ќипсак;

 1. Округот Абзелиловски и Мелеузовски во Башкортостан

Шакман- Тамјан;

 1. Зјанчурински и Каибулински округ на Башкортостан, регионот Оренбург

Аксак- Узерган;

 1. Актанишки округ Татарстан

Сариш-Ќипсак;

Мишари[8][уреди | уреди извор]

 1. Округот Дрожжановски Татарстан

Бархиеви, Туктамишеви и други;

 1. Нижегородска Област ( Крашиј Остров ).

Билјалетдиновс и други;

 1. Темников, Рјазански регион

Дербишеви и други;

Унгарците[уреди | уреди извор]

 1. Округот Фејер.[9] [10]

Србија[уреди | уреди извор]

 1. Јужна Бачка област (Војводина).[11] [12]Животот на заедничкиот предок помеѓу династијата Арпад и Башкирите R1a-SUR51[уреди | уреди извор]

Според истражувањето на Питер Л.[13] Друг истражувач Булат А. Муратов го прикажува времето на дивергенција на Башкирите R1a-SUR51 од династијата Арпад до VII век од нашата ера.[14]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Phylogenetic map of R-SUR51
 2. 2,0 2,1 2,2 46 RU-BA samples from Bashkortostan, Russia
 3. Phylogenetic diversity map of R-SUR51
 4. 4,0 4,1 Nagy, Péter L.; Olasz, Judit; Neparáczki, Endre; Rouse, Nicholas; Kapuria, Karan; Cano, Samantha; Chen, Huijie; Cristofaro, Julie Di; Runfeldt, Goran (7 July 2020). „Determination of the phylogenetic origins of the Árpád Dynasty based on Y chromosome sequencing of Béla the Third“. European Journal of Human Genetics. 29 (1): 164–172. doi:10.1038/s41431-020-0683-z. PMC 7809292 Проверете ја вредноста |pmc= (help). PMID 32636469.
 5. 5,0 5,1 Varga, Gergely I B; Kristóf, Lilla Alida; Maár, Kitti; Kis, Luca; Schütz, Oszkár; Váradi, Orsolya; Kovács, Bence; Gînguță, Alexandra; Tihanyi, Balázs (January 2023). „The archaeogenomic validation of Saint Ladislaus' relic provides insights into the Árpád dynasty's genealogy“. Journal of Genetics and Genomics. 50 (1): 58–61. doi:10.1016/j.jgg.2022.06.008. PMID 35809778 Проверете ја вредноста |pmid= (help).
 6. Nagy, Péter L.; Olasz, Judit; Neparáczki, Endre; Rouse, Nicholas; Kapuria, Karan; Cano, Samantha; Chen, Huijie; Di Cristofaro, Julie; Runfeldt, Goran (2021). „Determination of the phylogenetic origins of the Árpád Dynasty based on y chromosome sequencing of Béla the Third“. European Journal of Human Genetics. 29 (1): 164–172. doi:10.1038/s41431-020-0683-z. PMC 7809292 Проверете ја вредноста |pmc= (help). PMID 32636469.
 7. Муратов Б. А., Суюнов Р. Р. Снипы туранских подветвей группы Z2123 по результатам Big-Y. Часть 2 // BEHPS, ISSN: 2410-1788, Vila do Conde - M. - Ufa, Volume 3. No. 4, April 2016 (1)
 8. Matches of Barkhievs. FTDNA (no link ?)
 9. (Sample SRS6609007 and BelaIII_HU3B from Fejér
 10. Phylogenetic map of R-ARP5
 11. Sample SRS6892240 from Južnobački okrug
 12. Phylogenetic map of R-ARP5
 13. Nagy, Péter L.; Olasz, Judit; Neparáczki, Endre; Rouse, Nicholas; Kapuria, Karan; Cano, Samantha; Chen, Huijie; Di Cristofaro, Julie; Runfeldt, Goran (2021). „Determination of the phylogenetic origins of the Árpád Dynasty based on y chromosome sequencing of Béla the Third“. European Journal of Human Genetics. 29 (1): 164–172. doi:10.1038/s41431-020-0683-z. PMC 7809292 Проверете ја вредноста |pmc= (help). PMID 32636469.
 14. Muratov B. A., Suyunov R. R. Life's time of a common ancestor by the paternal line between the Arpad Dynasty and Bashkirs R1a-SUR51 // Vila do Conde - Moscow - Ufa; BEHP «Suyun»; Vol.7, July 2020, №7 [1,2; ISSN:2410-1788]