Q-вектори

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Q-векторите се користат во атмосферската динамика за да се разберат физичките процеси како што се вертикалното движење и фронтогенезата . Q-векторите не се физички количини што можат да се мерат во атмосферата, но се добиени од квази-геострофните равенки и можат да се користат во претходните дијагностички ситуации. На метеоролошките графикони, Q-векторите укажуваат на нагорно движење и подалеку од движење надолу. Q-векториte се алтернатива на омега равенката за дијагностицирање на вертикалното движење во квази-геострофните равенки.

Деривација[уреди | уреди извор]

Прво изведено во 1978 година, [1] Деривацијата на Q-векторот може да се поедностави за средните примероци, користејќи ги равенките на средната височина, квази-геострофни предвидувања на рамнината: [2]

  1. (x компонента на квази-геострофална динамика на интензитет)
  2. (y компонента на квази-геострофна динамика на равенката)
  3. (квази-геострофна термодинамичка равенка)

(x компонента на термичката равенка на ветерот)

(y компонента на термичката равенка на ветерот)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Hoskins, B. J.; I. Draghici; H. C. Davies (1978). „A new look at the ω-equation“. Quart. J. R. Met. Soc. 104: 31–38.
  2. Holton, James R. (2004). An Introduction to Dynamic Meteorology. New York: Elsevier Academic. стр. 168–72. ISBN 0-12-354015-1.