Pseudoborniales

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Pseudoborniales|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Pseudoborniales
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Pseudoborniales
Вид: Pseudoborniales
Биномен назив
Pseudoborniales
Pseudobornia

Temporal range: Late Devonian[1]
Pseudobornia ursina
Scientific classification edit
Kingdom: Plantae
Clade: Tracheophytes
Division: Polypodiophyta
Class: Polypodiopsida
Subclass: Equisetidae
Order: Pseudoborniales
Genus: Pseudobornia

Nathorst.
Species:
P. ursina
Binomial name
Pseudobornia ursina

Pseudobornia е род на растенија познат само од фосилите пронајдени од горниот Девон.[1] Содржи еден вид Pseudobornia ursina и е најраниот фосил со сигурност доделен на Equisetopsida.

Првите фосили на Pseudobornia биле собрани од Јохан Гунар Андерсон на островот Мечки во 1890-тите. Ханс-Јоаким Швајцер, палеоботаничар, бил првиот што ги протолкувал фосилите дека припаѓаат на големо дрво, врз основа на дополнителните фосили откриени на Алјаска во 1960-тите.[2][3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Taylor, Thomas N.; Edith L. Taylor. (1993). The Biology and Evolution of Fossil Plants. Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall. pp. 305–307. ISBN 0-13-651589-4.
  2. Schweitzer, H.-J. (1967). „Die Oberdevon-Flora der Bäreninsel I. Pseudobornia ursina Nathorst“. Palaeontographica. 120B: 116–137.
  3. Schweitzer, H.-J. (1967). „Ein Riesenschachtelhalm aus dem Oberdevon, Pseudobornia ursina“. Umschau in Wissenschaft und Technik. 6: 196.