Prionailurus

Од Википедија — слободната енциклопедија
Prionailurus
Prionailurus bengalensis
Научна класификација
Царство: Животни (Animalia)
Колено: `Рбетници (Vertebrata)
Класа: Цицачи (Mammalia)
Ред: Месојадци (Carnivora)
Подред: Мачковидни (Feliformia)
Семејство: Мачки (Felidae)
Потсемејство: Felinae
Род: Prionailurus
Severtzov, 1858
Типски вид
Prionailurus bengalensis
(Kerr, 1792)
Видови
Распространетост на Prionailurus

Pardofelis е род од семејството Felidae. Родот се состои од четири мали мачки кои се наоѓаат само во Југоисточна Азија.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Род Prionailurus

 • вид Prionailurus bengalensis (Kerr, 1792)
  • Prionailurus bengalensis bengalensis (Kerr, 1792)
  • Prionailurus bengalensis alleni (Sody, 1949)
  • Prionailurus bengalensis borneoensis (Brongersma, 1936)
  • Prionailurus bengalensis chinensis (Gray, 1837)
  • Prionailurus bengalensis euptilurus (Elliot, 1871)
  • Prionailurus bengalensis heaneyi (Groves, 1997)
  • Prionailurus bengalensis horsfieldii (Gray, 1842)
  • Prionailurus bengalensis javanensis (Desmarest, 1816)
  • Prionailurus bengalensis rabori (Groves, 1997)
  • Prionailurus bengalensis sumatranus (Horsfield, 1821)
  • Prionailurus bengalensis trevelyani (Pocock, 1939)
  • Prionailurus bengalensis iriomotensis или Prionailurus iriomotensis (Imaizumi, 1967)
 • вид Prionailurus planiceps (Vigors & Horsfield, 1827)
 • вид Prionailurus rubiginosus (I. Geoffroy Saint-Hilaire, 1831)
  • Prionailurus rubiginosus rubiginosus (I. Geoffroy Saint-Hilaire, 1831)
  • Prionailurus rubiginosus phillipsi (Pocock, 1939)
 • вид Prionailurus viverrinus (Bennett, 1833)

Извори[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]