Ports collection / Колекции на пристаништа

Од Википедија — слободната енциклопедија

Колекции на пристаништа (или пристаништа, или само пристаништа ) се множества на податотеки и закрпи обезбедени од оперативните системи засновани на BSD, FreeBSD, NetBSD и OpenBSD, како едноставен метод за инсталирање софтвер или создавање бинарни пакети. Тие обично се основа на системот за управување со пакет, пристаништа кои ракуваат со создавање пакети и дополнителни алатки кои управуваат со отстранување, надградување и други задачи на пакетот. Покрај BSD-ите, неколку дистрибуции на Linux имаат имплементирано слична инфраструктура, вклучувајќи ги Gentoo 's Portage, Arch 's Arch Build System (ABS), CRUX 's Ports и Void Linux 's Templates.

Главната предност на системот за пристаништа е тоа што инсталацијата може да се намести и оптимизира според расположливите ресурси. Како пример служи системскиот администратор кој може лесно да инсталира 32-битна верзија на пакетот ако 64-битната верзија не е достапна или не е оптимизирана за таа машина. Важи и обратно, главниот недостаток е зголеменото време на компилација, што може да биде значајно. На пример, целосната инсталација на системот FreeBSD, со употреба на порти, може да трае неколку дена, во зависност секако од хардверот.

FreeBSD пристаништа[уреди | уреди извор]

Jordanордан Хабард ги изврши своите макроа во пристаништето за складирање на FreeBSD CVS на 21 август 1994 година.[1] Неговиот пакет за инсталирање на пакети „ Макефил“ беше извршен една година порано (26.08.1993).[2] Основната рамка на пристаништата, најпрво ја одржуваше Хабард заедно со Сатоши Асами неколку години. Подоцна беше формиран Тимот за управување со пристаништата за да се справи со оваа задача.

Pkgsrc на NetBSD[уреди | уреди извор]

Колекцијата pkgsrc порти на NetBSD е карактеристична по тоа што има за цел да биде пренослива и е употреблива на голем број оперативни системи настрана од самата NetBSD, вклучувајќи ги и другите BSD, SmartOS / илумуси, macOS,[3] MINIX 3, Linux [4] и други Лајкови на Уникс . pkgsrc е создаден во август 1997 година врз основа на постојниот систем на пристаништа на FreeBSD. Следи распоред на квартални изданија и заклучно со октомври 2018 година содржи над 22'000 пакети. Со нивното 1.4 издание, DragonFly BSD објави дека ќе го прифатат pkgsrc како нивен официјален систем за управување со пакети.[5] DragonFly BSD сепак изградија своја имплементација на пристаништа наречена dports со ослободување 3.4 [6] и се префрлија на него целосно со 3.6. Развојот се прави преку нивната моќ.[7]

Пристаништа OpenBSD[уреди | уреди извор]

За разлика од FreeBSD пристаништата, на кои првично се засноваше, системот за пристаништа OpenBSD е наменет како извор што се користи за создавање на крајниот производ, пакети: инсталирање на порта прво создава пакет, а потоа го инсталира. Портите се составени од макејфлеј, текстуални податотеки со описи и пораки за инсталација, сите потребни закрпи за прилагодување на програмата за работа на OpenBSD и список за пакување со списокот со податотеките што треба да бидат вклучени во пакетите. Дрво од пристаништа користи збир на стандардни податотеки за составување, некои од нив се споделени со дрвото на изворот, за да обезбеди најголем дел од неговата функционалност; оваа споделена инфраструктура вклучува многу комунални функции за развивачите на пристаништа и значи дека пристаништата честопати можат да се направат многу едноставно.

Кон крајот на октомври 2007 година, развивачот на OpenBSD, Николај Штурм, објави дека дрвото на стабилни пристаништа треба да се смета за неодржано поради недостаток на ресурси. Ова ефикасно ги принуди корисниците да извршуваат тековни пристаништа / основно дрво за да бидат во чекор со безбедносните надградби. Во 2009 година беше одлучено да се оживее дрвото на стабилни пристаништа под надзор на Роберт Наги и asаспер Лиевисе Адријанс.[8]

Постојат две неофицијални мрежни места со список на OpenBSD порти и пакети:

  • OpenPorts.se, првично објавен како ports.openbsd.nu во 2006 година,[9] е самонапишано мрежно место што прави сопствено анализирање на структурата на дрвото пристаништа и ажурирањата и има функционалност за следење на промените на дадената пристаниште, имајќи недостаток да не поддржува некои од покомплицираните логики на „Макефил“ и на тој начин да недостасува околу 15% од пакетите за кои е потребно сложено познавање на структурата на дрвото пристаништа и употреба на официјалните алатки.[10]
  • ports.su, објавен во февруари 2013 година и се заснова на официјалната база на податоци за sqlports [11] со што има комплетна колекција на сите пакети и вкусови што се достапни за платформата amd64. Бидејќи се засновани на официјални алатки, „виртуелните“ (не примарни) категории се лесно достапни, а исто така се и информациите за библиотеката, зависностите за градење и времетраење. Изворот на мрежната страница е во голема мера заснован на пристаништето за пристаништа и е лесно достапен во GitHub .

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Траење на Android што прави компилација пред време при инсталирање
  • MacPorts
  • Portage (софтвер), користен во Gentoo Linux и инспириран од системот за пристаништа

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „CVS log for ports/Mk/bsd.port.mk“. FreeBSD project.
  2. „CVS log for src/usr.sbin/pkg_install/Makefile“. FreeBSD project. Архивирано од изворникот на 2013-04-14.
  3. „Joyent Packages Documentation - Install On macOS“. Joyent. Архивирано од изворникот на 2018-10-06. Посетено на 2018-10-10.
  4. „Joyent Packages Documentation - Install On Linux“. Joyent. Посетено на 2018-10-10.
  5. Dillon, Matthew. „PKGSRC will be officially supported as of the next release“. Посетено на 2008-01-23.
  6. Sherrill, Justin. „DragonFly 3.4 release planning“.
  7. „GitHub - DragonFlyBSD/DPorts: The dedicated application build system for DragonFly BSD“.
  8. Yodlowsky, William. „4.6-stable ports“. Архивирано од изворникот на 2011-06-12. Посетено на 2009-12-29.
  9. „ports.openbsd.nu - frontend to ports“. OpenBSD Journal. 2006-08-09.
  10. Espie, Marc (2013-06-07). „Re: Why is there no pkg_find(1)?“. misc@openbsd.org.
  11. „Introducing ports.su — ports-readmes mirror and ports search“. OpenBSD Journal. 2013-05-02.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]