Philips

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кралска Филипс Електроника
Лого на компанијата
Тип на компанија: државна
Основана во: 1891
Седиште: Амстердам,
 Холандија
Индустрија: Електронска
Производи: потрошачка електроника,
осветлување,
медицинска електроника
Заработка: 26 976 милијарди евра (2006)
Бр. на вработени: 125 500 (2007)
Слоган: Осетливост и едноставност
[1]

Филипс (Холандски: Koninklijke Philips Electronics N.V. или Кралска Филипс Електроника) е еден од најголемите светски произведувачи на електронски уреди.
Седиштето на фирмата се наоѓа во Амстердам.