Peltigera praetextata

Од Википедија — слободната енциклопедија


{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Peltigera|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Peltigera praetextata
Peltigera praetextata P34 (13).JPG
Peltigera praetextata thallus
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Peltigera
Вид: Peltigera praetextata
Биномен назив
Peltigera praetextata
(Flörke ex Sommerf.) Zopf (1909)
Peltigera praetextata
Peltigera praetextata thallus
Научна класификација edit
Царство: Fungi
Колено: Ascomycota
Класа: Lecanoromycetes
Ред: Peltigerales
Семејство: Peltigeraceae
Род: Peltigera
Вид:
P. praetextata
Биномен назив
Peltigera praetextata

(Flörke ex Sommerf.) Zopf (1909)
Синоними
  • Peltidea ulorrhiza var. praetextata Flörke ex Sommerf. (1826)

Peltigera praetextata, е лишај роден во Северна Америка, Европа и Азија.[1] Се дефинира со мали израстоци кои личат на папок наречени филидизија на неговите рабови и средиште.[2]

Карактеристики[уреди | уреди извор]

Peltigera praetextata има рамни лобуси до 5 см долги и често формираат кружни обрасци на раст. Тоа е темно зелено кога е влажно, често со црвеникав центар, и сивкасто кога е сув. Значаен е или покриен со фини влакна. Не се размножува вегетативно користејќи исидија или соредија како повеќето лишаи, туку со помош на филидизија.[3]

Екологија[уреди | уреди извор]

Иако често се наоѓа над мов или кора од дрво, Peltigera.praetextata може да се најде и на гола почва. Тој е вообичаен низ умерените и ореалните екосистеми.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. H�llbom, Lars; Bergman, Birgitta (1983-04). „Effects of inorganic nitrogen on C2H2 reduction and CO2 exchange in the Peltigera praetextata-Nostoc and Peltigera aphthosa-Coccomyxa-Nostoc symbioses“. Planta. 157 (5): 441–445. doi:10.1007/bf00397201. ISSN 0032-0935. replacement character во |last= во положба 2 (help); Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
  2. LICHENS OF NEW YORK CITY:. Yale University Press. 2021-11-23. стр. 134–138.
  3. Goward, Trevor; Goffinet, Bernard; Vitikainen, Orvo (1995-01-01). „Synopsis of the genusPeltigera(lichenized Ascomycetes) in British Columbia, with a key to the North American species“. Canadian Journal of Botany. 73 (1): 91–111. doi:10.1139/b95-012. ISSN 0008-4026.