Прејди на содржината

Pectinatus

Од Википедија — слободната енциклопедија
Pectinatus
Научна класификација
Царство: Bacteria
Колено: Firmicutes
Класа: Negativicutes Marchandin et al. 2010
Ред: Selenomonadales Marchandin et al. 2010
Семејство: Veillonellaceae
Rogosa 1971 emend. Marchandin et al. 2010
Род: Pectinatus
Lee et al. 1978 emend. Juvonen and Suihko 2006
Видови

Pectinatus е род на бактерии од коленото Firmicutes, кои се класифицирани во рамките на класата Negativicutes.[1][2]

Филогенија

[уреди | уреди извор]

Моментално прифатената таксономија е заснована на Списокот на имиња на прокариотите со евиденција во номенклатурата (анг. List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature - LPSN)[3] и Националниот центар за биотехнолошки информации (анг. National Center for Biotechnology Information - NCBI),[4] а филогенијата е заснована на 16S рРНК-заснованото LTP ослободување 111 од Проектот "Животно дрво на сите видови" (анг. The All-Species Living Tree Project).[5]?P. brassicae Zhang et al. 2012?Pectinatus frisingensis Schleifer et al. 1990P. portalensis Gonzalez et al. 2005
P. cerevisiiphilus Lee et al. 1978 emend. Schleifer et al. 1990 (type sp.)P. haikarae Juvonen and Suihko 2006
  1. See the List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature. Data extracted from J.P. Euzéby. „Negativicutes“. Посетено на 2011-11-17.
  2. See the NCBI webpage on Negativicutes Data extracted from Sayers; и др. „NCBI Taxonomy Browser“. National Center for Biotechnology Information. Посетено на 2011-06-05.
  3. J.P. Euzéby. Pectinatus. List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature (LPSN). Посетено на 2013-03-20.
  4. Sayers; и др. Pectinatus. National Center for Biotechnology Information (NCBI) taxonomy database. Посетено на 2013-03-20.
  5. All-Species Living Tree Project.„16S rRNA-based LTP release 111 (full tree)“ (PDF). Silva Comprehensive Ribosomal RNA Database. Архивирано од изворникот (PDF) на 2015-09-23. Посетено на 2013-03-20.