Nomen nescio

Од Википедија — слободната енциклопедија

Nomen nescio (се изговара номен нескио), скратено на N.N., ― поим кој е користен за означување на анонимна или неименувана личност. Од латински nomen - „име“, и nescio - „јас не знам“, буквално значи „јас не го знам името“.[1] Општото име Numerius Negidius користено во римско време било избирано делумно затоа што ги делело иницијалите со оваа фраза.

Употреба[уреди | уреди извор]

Една употреба за ова име е да се заштитите од одмазда кога пријавувате криминал или измама во компанија. Во Холандија, на осомничениот полицаец кој одбива да го каже своето име, му е даден „N.N. број“. Во Германија и Белгија, Н.Н. исто така често се гледа во универзитетските курсевни списоци, што укажува дека ќе се одржи курс, но дека предавачот сè уште не е познат; кратенката во овој случај значи nomen nominandum - „името треба да се објави“. Така, значењето е различно од горенаведената дефиниција и е исто како англиското TBD (To be decided; треба да се одлучи).

N.N. најчесто се користи при бодување на играње шах,[2] не само кога името на еден учесник е навистина непознато, туку кога играч без наслов се соочува со мајстор, како на симултанка. Друга причина е да се заштити познат играч од навредата на болниот пораз.

Генеалозите често ја користат кратенката за да означат непознато или делумно непознато име (како што е N.N. Jones).

Зголемена е употребата во игри на интернет како навреда за да значи дека некој е непознат во заедницата.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Thode, Ernest (1992), German-English Genealogical Dictionary, Genealogical Publishing Com, стр. 179, ISBN 978-0-8063-1342-9
  2. Hooper, David; Whyld, Kenneth (1992), The Oxford Companion to Chess (2. изд.), Oxford University Press, стр. 274, ISBN 0-19-280049-3