Mungo Jerry

Од Википедија — слободната енциклопедија
Mungo Jerry
Групата на настап во 2013
Животописни податоци
Познат(а) и какоMungo Jerry Blues Band
ПотеклоАшфорд, Англија
Жанрови
Период на активност1970–денес
Издавачи
Мреж. местоmungojerry.com

Mungo Jerry (претходно познати како Mungo Jerry Blues Band ) ― англиска рок група основана во Ешфорд (Сари) во 1970 година. Најголем успех имале со песната In The Summertime објавена во 1970 година.[1][2] Основач и водач на групата е Реј Дорсет (р. 21 март 1946 година). Другите членови на групата често се менувале но најстандардни биле Мајк Кол (бас), Пол Кинг (гитара), Џо Раш (перкусии) и Колин Ерл (пијано). Тие имале девет синглови на топ листите во ОК, вклучувајќи два на прво место, пет топ-20 хитови во Јужна Африка,[3][4] и четири во Топ-100 во Канада.[5]

Дискографија[уреди | уреди извор]

  • Mungo Jerry (1970)
  • Electronically Tested/Baby Jump (1971)
  • You Don't Have to Be in the Army (1971)
  • Boot Power (1972)
  • Long Legged Woman (1974)
  • Impala Saga (1976)
  • Lovin' in the Alleys, Fightin' in the Streets (1977)
  • Ray Dorset & Mungo Jerry (1978)
  • Together Again (1981)
  • Boogie Up (1984)
  • Snakebite (1991)
  • Old Shoes New Jeans (1997)
  • Candy Dreams (2001)
  • Adults Only (2003)
  • Naked from the Heart (2007)
  • When She Comes She Runs All Over Me (2007)
  • Cool Jesus (2011)
  • Kicking Back (2015)
  • Xstreme (2019)
  • Somelight (2022)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Rice, Jo (1982). The Guinness Book of 500 Number One Hits (1st. изд.). Enfield, Middlesex: Guinness Superlatives Ltd. стр. 133. ISBN 0-85112-250-7.
  2. „Mungo Jerry biography“. AllMusic. Посетено на 25 December 2012.
  3. „Mungo Jerry“. Officialcharts.com. Посетено на 21 January 2015.
  4. „South African Rock Lists Website - SA Charts 1969 - 1989 Acts (M)“. Rock.co.za. Посетено на 16 February 2015.
  5. „RPM Top 100 Singles - Search results 1970-1976“. Library and Archives Canada. 17 July 2013.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]