Megasphaera

Од Википедија — слободната енциклопедија
Megasphaera
Научна класификација
Домен: Bacteria
Колено: Firmicutes
Класа: Negativicutes
Ред: Selenomonadales
Семејство: Veillonellaceae
Род: Megasphaera
Rogosa 1971 emend. Marchandin et al. 2003
Видови

Megasphaera е род на бактерии од коленото Firmicutes, кои припаѓаат на класата Negativicutes.[1][2]

Откако оваа класификација била преиспитана,[3] се заклучило дека родот е всушност член на класата Clostridia.

Филогенија[уреди | уреди извор]

Моментално прифатената таксономија се заоснова на Списокот на имиња на прокариотите со евиденција во номенклатурата (анг. List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature - LPSN)[4] и Националниот центар за биотехнолошки информации (анг. National Center for Biotechnology Information - NCBI)[5] додека филогенијата е заснована на 16S рРНК LTP ослободување 111 од Проектот "Животно дрво на сите видови" (анг. The All-Species Living Tree Project).[6]?M. hominisM. micronuciformis Marchandin et al. 2003
Anaeroglobus geminatus Carlier et al. 2002
M. elsdenii (Gutierrez et al. 1959) Rogosa 1971 (type sp.)
M. cerevisiae Engelmann and Weiss 1986
M. paucivorans Juvonen and Suihko 2006M. sueciensis Juvonen and Suihko 2006Забелешки:

♠ Видови кои се наоѓаат во NCBI, но не се наведени во LPSN.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. See the List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature. Data extracted from J.P. Euzéby. „Negativicutes“. Архивирано од изворникот на 2013-01-27. Посетено на 2011-11-17.
  2. See the NCBI webpage on Negativicutes Data extracted from Sayers; и др. „NCBI Taxonomy Browser“. National Center for Biotechnology Information. Посетено на 2011-06-05.
  3. Yutin N, Galperin MY (2013) A genomic update on Clostridial phylogeny: Gram-negative spore formers and other misplaced Clostridia. Environ Microbiol doi: 10.1111/1462-2920.12173
  4. J.P. Euzéby. Megasphaera. List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature (LPSN). Архивирано од изворникот на January 27, 2013. Посетено на 2013-03-20.
  5. Sayers; и др. Megasphaera. National Center for Biotechnology Information (NCBI) taxonomy database. Посетено на 2013-03-20.
  6. All-Species Living Tree Project.„16S rRNA-based LTP release 111 (full tree)“ (PDF). Silva Comprehensive Ribosomal RNA Database. Архивирано од изворникот (PDF) на 2015-09-23. Посетено на 2013-03-20.