Masarinae

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Pollen wasps
Pseudomvespoides.jpg
Pseudomasaris vespoides
Научна класификација
Род

Masarinae, се необични оси, кои обично се третираат како потсемејство на Vespidae, но во минатото понекогаш биле препознаени како засебно семејство, „Masaridae“, во кое биле вклучени и потсемејствате Euparagiinae и Gayellinae.[1] Тоа е мала потсемејство, уникатна меѓу оси во хранење на нивните ларви исклучиво со полен и нектар, на начин доста сличен на многу солитарни пчели. Повеќето видови се црни или кафеави, обележани со впечатливо контрастни модели на жолта, бела или црвена боја (или комбинации на нив). Тие се најразновидни и во најголем број во пустинските региони во јужна Африка, но се јавуваат и во пустините на Северна и Јужна Америка. Некои видови на Pseudomasaris во Калифорнија, како што се Pseudomasaris vespoides, носат извонредна сличност со вообичаената жолта оса, но можат да бидат препознаени со нивните антени, карактеристика на потсемејството. Мажјаците имаат издолжени антени.[2]

Тие го носат поленот во гушата и го испуштаат заедно со нектарот во нивните гнезда, каде ги положуваат своите јајца пред да ја запечатат ќелијата. Гнездата често се градени од кал, или во земјата, и може да имаат од една до повеќе поединечни ќелии. Гнездата обично ги прават на скриени места, на пример под камења или во пукнатини.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Richards, O. W. 1962. A revisional study of the masarid wasps (Hymenoptera: Vespidae). British Museum (Natural History), London, England, 302 pp.
  2. Gess, S.K. 1996. The Pollen Wasps: Ecology and Natural History of the Masarinae . Harvard University Press).
  3. Carpenter, J.M. 2001. Checklist of species of the subfamily Masarinae (Hymenoptera: Vespidae). American Museum Novitates, 3325: 1-40.