mIRC

Од Википедија — слободната енциклопедија

mIRC или Internet Relay Chat (IRC) е програма за допишување. Создадена е во 1995 година од страна на Мардам Беј Калд. На мирц постојат многу опслужувачи на којшто може да се допишува. Еден од најстарите опслужувачи е EFnet. Мирц беше најпопуларен од 2001 до 2007 година.