Lorem ipsum

Од Википедија — слободната енциклопедија

Lorem ipsum — текстуален модел кој се користи во графичкиот дизајн, сложување набор и во печатарската индустрија.[1]

Пример на текст[уреди | уреди извор]

Вообичаениот облик на lorem ipsum е:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud вежба ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Историја[уреди | уреди извор]

Lorem ipsum е стандардen модел за текст од 1500 годинa.

Спротивно на верувањето, текстот не е случајно избран и сложен. Неговите корени потекнуваат од класичната латинска книжевност од 45 пр.н.е., што го прави стар над 2000 години. Ричард Меклинток, професор по латински на колеџот Хемпден-Сидни во Вирџинија, ја побара дефиницијата за малку чуден збор од пасусот и со анализа на делови од зборот во класичната книжевност открил автентичен извор. Доаѓа од поглавјата 1.10.32 и 1.10.33 од книгата (Extremes of God and Evil) напишана од Цицерон во 45 пр.н.е. Книгата зборува за теоријата на етиката, која била многу популарна за време на ренесансата. Првата реченица на моделот доаѓа од реченицата во поглавје 1.10.32.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]