Liliidae

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лилиум мартагон

Liliidae е ботаничко име на ранг на подкласа.Описот на подкласата ќе варира во зависност од такономскиот систем што се користи (има многу такви системи ); единствениот услов е да го вклучува семејството Liliaceae.

Liliidae во системот Тахтајан[уреди | уреди извор]

Системот Тахтајан го третира ова како една од шесте подкласи во класата Liliopsida.Оваа подкласа се состои од:

 • поткласа Liliidae
  суперред Лилианае
  нарачајте Melanthiales
  нарачајте Colchicales
  нарачајте Trilliales
  нарачајте Liliales
  нарачајте Alstroemeriales
  нарачајте Iridales
  нарачајте Tecophilaeales
  нарачајте Burmanniales
  нарачајте Hypoxidales
  нарачајте Orchidales
  ред Amaryllidales
  нарачајте аспарагали
  нарачајте Xanthorrhoeales
  нарачајте Hanguanales
  суперред Dioscoreanae
  нарачајте Stemonales
  нарачајте Smilacales
  нарачајте Dioscoreales
  нарачајте Taccales

Liliidae во Cronquist систем[уреди | уреди извор]

Системот Cronquist го третира ова како една од петте подкласи во класата Liliopsida (= монокотиледони ), и се состои од:

 • поткласа Liliidae
  нарачајте Liliales
  нарачајте Orchidales

Liliidae во системите Далгрен и Торн[уреди | уреди извор]

Во системот Далгрен и системот на Торн (1992) ова е важно име: оваа подкласа ги опфаќа монокотиледоните (во APG II ова се монокоти ).

Далгрен (1985)[уреди | уреди извор]

 • поткласа Liliidae [= моноциледони]
  суперред Alismatanae
  суперред Triuridanae
  суперред Аранае
  суперред Лилианае
  надреден ред Bromelianae
  суперред Zingiberanae
  надреден ред Commelinanae
  суперред Arecanae
  суперред Cyclanthanae
  суперред Pandananae

Торн (1992)[уреди | уреди извор]

(во верзијата на системот како што е прикажано од Reveal)

 • поткласа Liliidae [= моноциледони]
  суперред Лилианае
  суперред Hydatellanae
  суперред Triuridanae
  суперред Аранае
  суперред Cyclanthanae
  суперред Pandananae
  суперред Arecanae
  надреден ред Commelinanae

Liliidae во системот APG II[уреди | уреди извор]

Системите APG и APG II не користат формални ботанички имиња над рангот на редот, а имињата како Liliopsida и Liliidae немаат место во овие системи.