Lentisphaerae

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Lentisphaerae
Научна класификација
Домен: Bacteria
Колено: Lentisphaerae
Cho et al. 2004
Класи
Синоними
 • Lentisphaeraeota Oren et al. 2015

Lentisphaerae е колено на бактерии кои се сродни со хламидиите и Verrucomicrobia.[1][2]

Вклучува двa монотипски редови Lentisphaerales и Victivallales. Членовите на ова колено можат да бидат аеробни или анаеробни и да имаат два различни фенотипа. Едниот фенотип го сочинуваат видови кои се дел од цревната микрофлора на цицачите и птиците. Другиот фенотип вклучува морски претставници изолирани од микробиомот на риби и корали, како и од морски седименти.

Филогенија[уреди | уреди извор]

Филогенијата е врз основа на Проектот "Животно дрво на сите видови" (анг. The All-Species Living Tree Project).[3]Oligosphaera ethanolica
Victivallis vadensis


Lentisphaera

L. araneosaL. marina

Таксономија[уреди | уреди извор]

Моментално прифатената таксономија е врз основа на Листата на имиња на прокариотите со евиденција во номенклатурата (анг. List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature - LPSN)[4] и Националниот центар за биотехнолошки информации (анг. National Center for Biotechnology Information - NCBI).[5]

 • Колено Lentisphaerae Cho et al. 2004
  • Класа Oligosphaeria Qiu et al. 2013
   • Ред Oligosphaerales Qiu et al. 2013
    • Фамилија Oligosphaeraceae Qiu et al. 2013
     • Род Oligosphaera Qiu et al. 2013
      • Вид Oligosphaera ethanolica Qiu et al. 2013
  • Класа Lentisphaeria Cho et al. 2012
   • Ред Victivallales Cho et al. 2004
    • Фамилија Victivallaceae Derrien et al. 2012
     • Род Victivallis Zoetendal et al. 2003
      • Вид Victivallis vadensis Zoetendal et al. 2003
   • Ред Lentisphaerales Cho et al. 2004
    • Фамилија Lentisphaeraceae Cho & Hedlund 2012
     • Род Lentisphaera Cho et al. 2004 emend. Choi et al. 2013
      • Вид L. araneosa Cho et al. 2004
      • Вид  L. marina Choi et al. 2013
      • Вид "L. profunda" ♠

Забелешки: ♠ Видот може да се најде на NCBI, но не е наведен во LPSN.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Листа на бактериски редови

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Lentisphaera araneosa gen. nov., sp. nov, a transparent exopolymer producing marine bacterium, and the description of a novel bacterial phylum, Lentisphaerae. „Environ Microbiol“ том  6 (6): 611–21. doi:10.1111/j.1462-2920.2004.00614.x. PMID 15142250. 
 2. Detection of WWE2-related Lentisphaerae by 16S rRNA gene sequencing and fluorescence in situ hybridization in landfill leachate. „Can. J. Microbiol.“ том  56 (10): 846–52. октомври 2010 г. doi:10.1139/w10-065. PMID 20962908. http://article.pubs.nrc-cnrc.gc.ca/ppv/RPViewDoc?issn=0008-4166&volume=56&issue=10&startPage=846. 
 3. „16S rRNA-based LTP release 123 (full tree)“ (PDF). Silva Comprehensive Ribosomal RNA Database. конс. 2016-03-20. 
 4. J.P. Euzéby. „Lentisphaerae“. List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature (LPSN). конс. 2016-03-20. 
 5. Sayers и др. „Lentisphaerae“. National Center for Biotechnology Information (NCBI) taxonomy database. конс. 2016-03-20.