Прејди на содржината

Lactobacillus acidophilus

Од Википедија — слободната енциклопедија
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus acidophilus
Научна класификација
Домен: Bacteria
Колено: Firmicutes
Класа: Bacilli
Семејство: Lactobacillaceae
Род: Lactobacillus
Вид: L. acidophilus
Научен назив
Lactobacillus acidophilus
(Moro 1900)
Hansen & Mocquot 1970

Lactobacillus acidophilus е вид на грам позитивна бактерија од родот Lactobacillus. L. acidophilus е хомоферментативен, микроаерофилен вид, кој ги ферментира шеќерите во млечна киселина, и се развива лесно на ниски pH вредности (под pH 5.0) и има оптимален раст на температура од околу 37 °C (99 °F).[1] L. acidophilus природно го има во човечкиот и животинскиот гастроинтестинален тракт и уста.[2] За некои соеви на L. acidophilus може да се земе предвид да имаат пробиотски одлики.[3]

  1. Bâati, L. ̈L.; Fabre-Gea, C.; Auriol, D.; Blanc, P. J. (2000). „Study of the cryotolerance of Lactobacillus acidophilus: Effect of culture and freezing conditions on the viability and cellular protein levels“. International Journal of Food Microbiology. 59 (3): 241–247. doi:10.1016/S0168-1605(00)00361-5. PMID 11020044.
  2. „Bacteria Genomes – LACTOBACILLUS ACIDOPHILUS“. European Bioinformatics Institute. Посетено на 2007-08-22.
  3. Ljungh A, Wadström T (2006). „Lactic acid bacteria as probiotics“. Curr Issues Intest Microbiol. 7 (2): 73–89. PMID 16875422.