Lactarius pyrogalus

Од Википедија — слободната енциклопедија

Lactarius pyrogalus, попознат како огнено млеко, е вид на нејадливи печурки од родот Млечки (печурки). Тој е сивкав и се разликува од другите сиви Млечки (печурки) по неговите широко распоредени, жолти жабри. Се среќава на шумското дно во мешани шуми, особено во основата на леска.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Lactarius pyrogalus првпат бил опишан од францускиот миколог Пјер Булијар како Agaricus pyrogalus во 1792 година, пред да му го даде сегашното биномно име од шведскиот миколог Елиас Магнус Фрис во 1838 година.

Опис[уреди | уреди извор]

Lactarius pyrogalus има шапка 5-10 см преку кој има сиво црна, понекогаш со жолтеникава нијанса. Тоа е сплескано конвексно до рамно, подоцна добива облик на инка. Шапката понекогаш е слабо концентрично врзана, има тенко месо и станува леплива кога е влажно, но не е сјајно. Дршката е помеѓу 4 и 6 см и помеѓу 7 и 15 мм дебелина, генерално цилиндрична, но понекогаш малку здебелена во основата. Дршката е белузлава или обоена како шапката, со белузлаво месо. Има малку неиздржливи жабри, кои се обоени од жолта до месо боја, иако подоцна стануваат циметно-окер. Добро распоредените, жолти жабри ја разликуваат од другите сивкасти видови Млечки (печурки).

Долен поглед на Lactarius pyrogalus кој покажува широко распоредени жабри кои испуштаат капки бел латекс.

Спори[уреди | уреди извор]

Lactarius pyrogalus произведува лесен отпечаток од спори на окер; спорите се широко елиптични, со брадавици обично споени со умерено дебели гребени во добро развиена мрежа. Спорите се 7 – 8 на 5,5 – 7Мм во големина. Спорите се амилоидни, што значи дека обојуваат темно сина во реагенсот на Мелцер и имаат нецелосна мрежа.

Lactarius pyrogalus е прилично честа и генерално се наоѓа во основата на леска сама или во расфрлани групи.[1] Посебно е честа појава во шумите со леска со гребени.[2] Може да се најде и на друго место на земјата во мешани шуми. Се среќава во есенските месеци август, септември и октомври.

Lactarius pyrogalus има многу лут, остар вкус и е кисел. Поради овој вкус го добил и своето англиско име, fire-milk lactarius, и неговото научно име, со „pyrogalus“ што се преведува како „огнено млеко“. И покрај тоа што не е отровен, не се смета за јадлив и треба да се избегнува. Ова е за разлика од неговиот роднина, шапката од шафранско млеко ( Рујница ), која се смета за најизбрана печурка.[3]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Список на видови Млечки (печурки)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Jordan, Michael (2004). The Encyclopedia of Fungi of Britain and Europe. London: Frances Lincoln. стр. 306. ISBN 978-0-7112-2378-3. Посетено на 2008-07-31.
  2. Sterry, Paul (1997). Complete British Wildlife. HarperCollins. стр. 352. ISBN 978-0-583-33638-3.
  3. Phillips, 80.