La Espero

Од Википедија — слободната енциклопедија
La Espero
макед. Надеж
Л. Л. Заменхоф, авторот на „La Espero“.

химна на Есперанто
ТекстЛудвик Леjзер Заменхоф
Усвоена1891
Звучен извадок
Инструментален запис

„La Espero“ (македонски: Надеж) е песна напишана од полско-еврејскиот доктор Л. Л. Заменхоф (1859-1917), творецот на јазикот есперанто. Таа понекогаш се нарекува химна на движењето Есперанто.

Некои есперантисти се противат на употребата на термините како „химна“ за La Espero, тврдејќи дека овој термин има религиозно и националистичко значење.

Текст[уреди | уреди извор]

La Espero Надеж

En la mondon venis nova sento,
tra la mondo iras forta voko;
per flugiloj de facila vento
nun de loko flugu ĝi al loko.

Ne al glavo sangon soifanta
ĝi la homan tiras familion:
al la mond' eterne militanta
ĝi promesas sanktan harmonion.

Sub la sankta signo de l' espero
kolektiĝas pacaj batalantoj,
kaj rapide kreskas la afero
per laboro de la esperantoj.

Forte staras muroj de miljaroj
inter la popoloj dividitaj;
sed dissaltos la obstinaj baroj,
per la sankta amo disbatitaj.

Sur neŭtrala lingva fundamento,
komprenante unu la alian,
la popoloj faros en konsento
unu grandan rondon familian.

Nia diligenta kolegaro
en laboro paca ne laciĝos,
ĝis la bela sonĝo de l' homaro
por eterna ben' efektiviĝos.

Во светот доаѓа ново чувство,
низ светот патува моќен глас;
преку крилјата на нежниот ветер
нека патува од место на место.

Не крвопролевање
човекот го вовлекува семејството:
за вечно завојуваниот свет
тоа ветува свето единство.

Под светиот знак на надежта
се обединуваат мирољубците,
и оваа идеја брзо се шири
благодарение на трудот на тие што се надеваат.

Постојат ѕидови на милениумите
меѓу поделените луѓето;
но упорните бариери ќе се распаднат,
благоадрение на светата љубов.

На неутрални јазични основи,
разбирајќи се еден со друг,
луѓето ќе направат договор
за еден голем семеен круг.

Нашите вредни колеги
со мирољубива работа нема да се уморат,
додека сонот за човештвото
не е целосно остварен.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]