KryoFlux

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Контролорот KryoFlux

KryoFlux е хардверско и софтверско решение за зачувување на софтвер на флопи дискови.[1][2] Развиена е од Друштвото за зачувување на софтвери.

KryoFlux се состои од мал хардверски уред,[3][4] кој е софтверски програмиран FDC систем кој работи на мали уреди засновани на ARM што се поврзува со дискета и домаќин компјутер преку USB и софтвер за пристап до уредот. KryoFlux чита „флукс-транзиции“ од флопи дискови со fine резолуција[5]. Може да чита и дискови оригинално напишани со различна ширина на бит ќелија и брзина на драјв, со нормалена фиксна брзина на драхв.[3] Софтверот е достапен за Microsoft Windows[6], Mac OS и Linux . Контролорот KryoFlux се приклучува на стандардна USB порта и дозволува во него да се вклучат нормални дискови на дискета за компјутер.

Бидејќи уредот работи со битови на податоци на најниско можно ниво со многу прецизна тајминг резолуција, тој им овозможува на современите компјутери да читаат, декодираат и пишуваат флопи дискови кои користат практично кој било формат на податоци или метод на заштита на копирање за да помогне во дигиталното зачувување.[7] Успешно е тестиран со многу генерации на дискети, вклучително и 8", 5,25", 3,5" и 3" механизми, како и десетици формати на дискови, вклучувајќи бројни шеми првично дизајнирани да спречат пиратерија на софтвер, овозможувајќи зачувување (обично во податотека со слика складирани на тврд диск или други современи медиуми) на програми и податоци кои неизбежно ќе подлегнат на деградација на податоците, бидејќи оригиналниот физички медиум се влошува и станува нечитлив со текот на времето[2].

При читање на стари дискови (особено оние што се чуваат во неклиматски контролирани средини подолг период) може да се појават голем број проблеми, вклучително со слабеење на магнетното поле кое ги зачувува на податоците, влошување на врзивно средство што ги држи металните честички на површината на пластичниот диск, проблеми на триење со кои се спречува дискот слободно да ротира во неговиот надворешен заштитен ракав и проблеми предизвикани од физичко неусогласување на драјвот што првично го напишал дискот или оној што се користел за да се прочита. Корисниците имаат детални[8] различни техники за да помогнат во обновување на податоците зачувани на такви маргинални дискови.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Mastrapa, Gus (April 20, 2012). „The Geeks Who Saved Prince of Persia's Source Code From Digital Death“. Los Angeles. ISSN 1078-3148. OCLC 24479723. Архивирано од изворникот на September 29, 2019. Наводот journal бара |journal= (help)
  2. 2,0 2,1 Packwood, Lewis (3 December 2017). „Your Amiga games are likely dying“. Eurogamer. Архивирано од изворникот на February 26, 2020.
  3. 3,0 3,1 „Software Preservation Society - Glossary KryoFlux“. 191206 softpres.org
  4. „Software Preservation Society - News 2010-02-18“. 100220 softpres.org
  5. LGR - Kryoflux USB Floppy Disk Controller Overview. https://www.youtube.com/watch?v=CqLv8d-W-9c&t=5m11s. 
  6. Durno, John (October 25, 2016). „Digital Archaeology and/or Forensics: Working with Floppy Disks from the 1980s“. Code4Lib Journal (34). ISSN 1940-5758. OCLC 1061064470. Архивирано од изворникот на December 25, 2019.
  7. McAllister, Neil (25 April 2014). „Lost artworks by Andy Warhol found on 80s-era FLOPPY DISKS“. The Register. San Francisco: Situation. Архивирано од изворникот на 28 June 2017.
  8. Lui, Gough (April 21, 2013). „A detailed description of recovering a number of old disks and problems encountered“. Dr. Gough's Techzone. Australia. Архивирано од изворникот на January 8, 2020.