Journal of Zoology

Од Википедија — слободната енциклопедија
Journal of Zoology  
Поранешен називProceedings of the Zoological Society of London, Journal of Zoology: Proceedings of the Zoological Society of London
Скратен наслов (ISO)J. Zool.
Дисциплиназоологија
Јазиканглиски
УредникНајџел Бенет
Издавање
Издавач
Wiley-Blackwell (Англија)
Историја1830-денес
Честотамесечник
Фактор на влијание1.545 (2009)
Заведување
ISSN0952-8369 (печатено)
1469-7998 (семрежно)
OCLC15264754
Врски

Journal of Zoology („Зоолошки часопис“) е едно од постарите научни списанија што се занимаваат со зоологија. Основано е во 1830 г. од Зоолошкото друштво на Лондон и го издава куќата Wiley-Blackwell. Во него се објавуваат истражувачки трудови, но предвидени за нестручната јавност. Некои статии се отворено достапни, зависно од тоа како одбрал авторот.

Од 1833 до 1965 г. списанието се нарекувало Proceedings of the Zoological Society of London (ISSN 0370-2774 ), а помеѓу 1965 и 1984 г. го носело името Journal of Zoology: Proceedings of the Zoological Society of London (ISSN 0022-5460 ).

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]


Предлошка:Journal-stub