Прејди на содржината

III милениум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Милениуми:
Векови:

Во современата историја, третиот милениум е временски период започнат на 1 јануари 2001 г., а ќе заврши на 31 декември 3000 г. според грегоријанскиот календар. Ова е третиот илјадалетен период од Нашата ера.

Бидејќи овој милениум е во тек, првите две децении, (2000-тите и 2010-тите години) претставуваат предмет на историско изучување. Остатокот од XXI век и долгорочните текови на настаните ги проучува футурологијата.

Векови и децении[уреди | уреди извор]

XXI век 2000-ти[1] 2010-ти 2020-ти 2030-ти 2040-ти 2050-ти 2060-ти 2070-ти 2080-ти 2090-ти
XXII век 2100-ти 2110-ти
XXIII век
XXIV век
XXV век
XXVI век
XXVII век
XXVIII век
XXIX век
XXX век

Поврзано[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. 9 од 10-те години на деценијата му припаѓаат на овој милениум.