Прејди на содржината

Здравцовидни

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Geraniales)
Здравцовидни
Geranium palustre
Научна класификација
Царство: Растенија
Оддел: Скриеносеменици
Нерангирано: Евдикоти
Нерангирано: Розиди
Ред: Здравцовидни
Dumort., 1829
Фамилии (APG III)

Здравци
Медници
Вивијании

Здравцовидните (науч. Geraniales) се мал ред на цветни растенија во рамките на розидната подгрупа дикотиледони. Најголема фамилија во редот се Здравците (Geraniaceae) со над 800 видови. Останатите фамилии се помали, и вкупно учествуваат со помалку од 40 видови. Највеќето членови на редот се билни, но има и бали грмушки и дрвја.

Родот има мала стопанска важност. Некои видови од родот сардела (Pelargonium) се одгледуваат како украсни растенија и поради мирисливото масло. Истото важи и за повеќе видови од фамилијата Здравци.

Класификација

[уреди | уреди извор]

Новата класификација APG III (2009) ги сведува Здравцовидните на три фамилии, припојувајќи ја Ledocarpaceae кон Вивијаниите (Vivianiaceae)

Во постариот Кронквистовиот систем, Здравцовидните имаат поинаков состав:

  • Bakker, F. T. (December 2002). Geraniales (Geranium). In: Nature Encyclopedia of Life Sciences. Nature Publishing Group, London. (Available online: DOI | ELS Архивирано на 13 мај 2011 г.)
  • B. C. J. du Mortier (1829). Analyse des Familles de Plantes : avec l'indication des principaux genres qui s'y rattachent, 42. Imprimerie de J. Casterman, Tournay.