GSM

Од Википедија — слободната енциклопедија

Global System for Mobile communications (GSM: првично потекнува од Groupe Spécial Mobile) е најпопуларниот стандард за мобилни телефони во светот.

GSM е дигитален систем кој работи на 900 MHz. Подоцна е воведен 1800 MHz за Европа, Австралија, Азија и Африка. Америка користи 850 и 1900 MHz. Снагата која ја зрачи телефонот е 2W на 900MHz и 1W на 1800 и 1900 MHz со домет до 35km. Најнов стандард е GSM 400 и 450 MHz со домет до 120km.