Flandrica.be

Од Википедија — слободната енциклопедија
Страница од ракопис достапна преку Flandrica.be

Flandrica.be (лансиран 2011 година) е портал кој ги поврзува мрежните библиотеки на конзорциумот Библиотека Фландри Херитиџ, во партнерство со библиотеките на Музејот за дијаманти, накит и сребро и Музејот Плантин-Моретус. На мрежниот портал можат да се најдат културно значајни или естетски предмети (ракописи, печатени книги, периодични списанија и гравури) произведени во или за денешниот фламански регион во Белгија.[1] Финансиран е од фламанската заедница и од самите библиотеки. Материјалот вклучен во Фландрика е исто така достапен преку мрежниот-портал на ЕУ за културно наследство, „Европеана“.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Steven Van Impe, "Kroniek van de Antwerpse erfgoedbibliotheken (2008–2015)", HistoriANT: Jaarboek voor Antwerpse geschiedenis, 4 (2016), pp. 175-190.
  2. „Project Flandrica.be voor ontwikkeling virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek gestart“. Bibliotheekblad. 27 март 2011.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]