Fagus orientalis

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Fagus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Fagus orientalis
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Fagus
Вид: Fagus orientalis
Биномен назив
Fagus orientalis
Fagus orientalis
Oriental beech foliage, fruits and trunk.
Scientific classification edit
Kingdom: Plantae
Clade: Tracheophytes
Clade: Angiosperms
Clade: Eudicots
Clade: Rosids
Order: Fagales
Family: Fagaceae
Genus: Fagus
Species:
F. orientalis
Binomial name
Fagus orientalis

Fagus orientalis, попозната како ориентална бука, е листопадно дрво од фамилијата на буковите Fagaceae.

Опис[уреди | уреди извор]

Во планините Кавказ, Грузија.

Fagus orientalis е големо дрво, способно да достигне висина до 45 м и 3 м пречник на стеблото.Цветовите се мали реси кои се појавуваат набргу по лисјата на пролет.

Семињата се мали триаголни ореви 15-20 мм долги и 7-10 мм широки во основата; имаат по две јаткасти плодови во секоја купула, кои созреваат наесен 5-6 месеци по опрашувањето. Купулата се разликува од онаа на европската бука по тоа што има зарамнети, малку листолидни додатоци во основата (тенки, меки боцки во европската бука).

Таксономија[уреди | уреди извор]

Fagus orientalis е тесно поврзан со европска бука и се вкрстува со неа на Балканот и северозападна Турција.

Распространетост и живеалиште[уреди | уреди извор]

Природниот опсег на дрвото се протега од планината Странџа во југоисточна Бугарија, преку северозападна Турција и на исток до планините Кавказ во Грузија и Русија, до планините Алборз во Иран.

Неговото живеалиште е ограничено на планински шуми, на 500-2,100 м на надморска височина.

Ориенталната бука е распространета на уште помали надморски височини во планината Странџа во Бугарија дури 200-300 м над нивото на морето.

Употреба[уреди | уреди извор]

Дрвото на Fagus orientalis е тешко, тврдо, цврсто и високо отпорно на удари. Дрвото исто така може да се користи како огревно дрво,градежни плочи, мебел, фурнир за подови, рударски столбови, железнички плочки и хартија.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Rivers, M.C.; Barstow, M. (2017). "Fagus orientalis". IUCN Red List of Threatened Species. 2017: e.T79914188A109616835. doi:10.2305/IUCN.UK.2017-3.RLTS.T79914188A109616835.en. Retrieved 18 November 2021.
  2. Kandemirm, G.; Kaya, Z. (2009). „Oriental beech - Fagus orientalis: Technical guidelines for genetic conservation and use“ (PDF). EUFORGEN: European Forest Genetic Resources Programme. Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-10-20. Посетено на 2022-05-08. Наводот journal бара |journal= (help)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • Ориентална бука на Флорита
  • Fagus orientalis, Растенија за иднината
  • Fagus orientalis - карта на дистрибуција, единици за генетска конзервација и сродни ресурси. Европска програма за генетски ресурси на шумите (EUFORGEN)