Вистински вилични ’рбетници

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Eugnathostomata)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Вистинските вилични ‘рбетници (науч. Eugnathostomata) се микроколено (клад) на хордови животни во рамките на групата вилични ‘рбетници. Тука спаѓаат ‘рскавичните риби (Chondrichthyes) и целоусните (Teleostomi).

Систематика и филогенија[уреди | уреди извор]

потколено ‘Рбетници (Vertebrata)
└─инфраколено Вилични ‘рбетници (Gnathostomata)
   ├─класа Оклопни риби (Placodermi) †
   └микроколено Вистински вилични ‘рбетници (Eugnathostomata)
     ├─класа ‘Рскавични риби (Chondrichthyes)
     └─(нерангирано) Целоусни (Teleostomi)
       ├─класа Бодликави ајкули (Acanthodii) †
       └наткласаКоскени риби (Osteichthyes)
        ├─класа Зракоперки (Actinopterygii) 
        └─класа Резноперки (Sarcopterygii) 
           └наткласа Четириношци (Tetrapoda)
             ├─класа Водоземци (Amphibia)
             └(нерангирано) Амниоти (Amniota)
               ├─класа Влекачи (Sauropsida)
               │ └─класа Птици (Aves)
               └─класа Синапсиди (Synapsida)
                 └─класа Цицачи ( Mammalia)
 
Забелешка: линиите означуваат еволутивни врски.