Deus vult

Од Википедија — слободната енциклопедија
"Deus lo vult" е мотото на Одредот на светата гробница

Deus vult („Бог посакува“) — латински борбен повик на крстоносците во декларацијата на првата крстоносна војна побарана од папата Урбан II на Советот на Клермон во 1095 г. кога Византиското Царство побарала помош во одбрана од Селуџиската инвазија на Анадолија.[1] Фразата се појавува различно како Dieu le veut (француски), Deus lo vult, итн.

Адмирал Алфред Тајер Махан го искористил изразот во неговата расправа за "превласт на Христос" како "главно империјалистилко" и дека "Христијанството и војувањето" имале многу сличности: "Deus vult!' викам јас. Тоа беше плачот на крстоносците и на пуританците и јас се сомневам дека човек некогаш направил нешто благородно."[2]

Таа е меѓу фрази спреј-насликани на ѕидовите на џамии како начин на вандализам, како и од голем број на поединци вклучени во меми.[3][4][5][6]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Morwood, J: A Dictionary of Latin Words and Phrases, page 46.
  2. Alfred Thayer Mahan, "Some Neglected Aspects of War," 1907, in Unilateral Force in International Relations, (eds.
  3. Christopher Mathias (2016-10-21). „Two Arkansas Mosques Defaced With Racist, Islamophobic Graffiti“. Укажано повеќе од еден |author= и |last= (help)
  4. Ishaan Tharoor (2016-11-16). „ISIS wants to fight a holy war. So do some Trump supporters“. Укажано повеќе од еден |author= и |last= (help)
  5. Noel K. Gallagher (2016-11-03). „Graffiti of Crusades' rallying cry investigated as possible hate crime at USM“. Portland Press Herald. Укажано повеќе од еден |author= и |last= (help)
  6. Ashitha Nagesh (2016-12-17). „Vandals spray paint mosque with anti-Muslim slogans from the Crusades“. The Metro. Укажано повеќе од еден |author= и |last= (help)