Dermestes undulatus

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Dermestes|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Dermestes undulatus
Dermestes undulatus.jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Dermestes
Вид: Dermestes undulatus
Биномен назив
Dermestes undulatus
Brahm, 1790
Синоними[1]
  • Dermestes cylindricus Casey, 1916
  • Dermestes dissector Kirby, 1837

Dermestes undulatus — вид на инсект од фамилијата Dermestidae.[1][2][3][4] Овој вид е космополитски распространет.

Овие инсекти се последни кои го населуваат телото, при распаѓање, во фаза на скелетонизација. Се појавуваат на пролет, во април, мај и јуни. Овој инсект може да се најде на засенчени места, подалеку од сонце, бидејќи не е љубител на светлина. Јајцата ги полага исто така на темно и ладно место, во внатрешноста на телото во распаѓање или под некој друг предмет.

Надворешниот изглед им е карактеристичен и се разликуваат од другите инсекти од редот на тврдокрилци. Нивната големина се движи од 3 мм до 9 мм. На дорзалниот дел од трупот и главата се наоѓаат златно-кафени влакнести израстоци. Дорзалниот дел е со темно кафено до црно обојување, додека вентралниот дел е со шара со сиво обојување.

Во светот често се користи при форензичка ентомологија, а во Македонија оваа наука сѐ уште е во развој. 

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 "Dermestes undulatus Report". Integrated Taxonomic Information System. Посетено на 28 април 2018.
  2. "Dermestes undulatus species details". Catalogue of Life. Посетено на 28 април 2018.
  3. "Dermestes undulatus". GBIF. Посетено на 28 април 2018.
  4. "Dermestes undulatus Species Information". BugGuide.net. Посетено на 28 април 2018.