Countryballs

Од Википедија — слободната енциклопедија

Countryballs или Кантриски топки е онлајн стрип кој првпат беше создаван од корисниците на дело / INT / на германската табла за слики Krautchan.net во втората половина на 2009 година. Ликовите се различни земји, прикажани во форма на топки насликани во боите на националното знаме.

Првиот и најпознат лик од ваквите стрипови е Polandball (Поландбол), кој ја изразува Полска

Канони[уреди | уреди извор]

Стилот може да користи различни методи за цртање земји, на пример, постојат два типа на цртање: канон и неканон. Суштината на канонскиот тип на цртеж лежи во строгото почитување на нормите на цртање, на пример, земјите како Непал, Израел, Чиле, Казахстан, Сингапур немаат сферична форма, додека Полска има превртено знаме. Некои земји носат и различни додатоци: Велика Британија - топ шешир и монокл, САД - очила за сонце итн.

Галерија[уреди | уреди извор]

Македонија во стиле на Countryballs