Прејди на содржината

Counter-Strike: Global Offensive

Од Википедија — слободната енциклопедија

Counter-Strike: Global Offensive или кратко CS: GO — видеоигра со управување на една личност, развиена од корпорацијата Скриена патека за забава и валвери. Ова е четврта игра во серијата Counter-Strike и беше издадена за Microsoft Windows, OS X, Xbox 360 и PlayStation 3 во август 2012 година, со верзијата на Линукс објавена во септември 2014 година. Играта ги бори два тима еден против друг:Кантер Терористите и терористите. Двете страни имаат задача да ги елиминираат другите додека истовремено завршуваат одделни цели, терористите, во зависност од режимот на игра, мора да ја плантираат бомбата или да ги бранат заложниците, додека противтерористите мора или да ја спречат бомбата да не биде дефјузнат или да ги спаси заложниците . Постојат шест начини на игра, од кои сите имаат различни одлики специфични за тој режим. Глобалната офанзива има поддршка за спојување која им овозможува на играчите да играат на посветени опслужувачи на Вентили, како и да им дозволат на членовите на заедницата да вдомуваат свои опслужувачи со сопствени карти и режими на игра. Глобалната офанзива има натпреварувачка сцена, со турнирите спонзорирани од Венве се главните натпреварувачки настани за играта.Глобалната офанзива доби позитивни критики од критичарите. Играта беше пофалена за целокупната игра и верноста на претходните повторувања во серијата. Некои од првите одлики беа критикувани, и додека верзиите на конзолите добија позитивни критики, рецензентите веруваа дека има очигледни разлики помеѓу конзолата и верзиите на компјутерот на играта.