Clericis laicos

Од Википедија — слободната енциклопедија
Clericis laicos
Була од папата Бонифациј VIII
Дата25 февруари 1296
Енциклички бројна понтифактот

Clericis laicosпапска була на римскиот папа Бонифациј VIII издадена на 25 февруари 1296 година. Истата, под закана за изопштување, забранувала воведување на нови даноци за свештенството без овластување на папата. Оваа була е предизвикана од жестокиот судир меѓу Филип IV Убавиот и Бонифациј VIII. Во рамките на истиот конфликт, оваа була ќе биде проследена со второ сериозно предупредување, Ausculta Fili, во 1301 година, и последниот обид во 1302 година со булата Unam Sanctam.