Caryophyllidae

Од Википедија — слободната енциклопедија

Caryophyllidae е ботаничко име на ранг на подкласа. Во моментот не постои целосен консензус за тоа какви редови вклучува, освен што се претпоставува дека го содржи редот Caryophyllales. Забележете дека ова е само тешкотија за именување: како да се наречат различни таксони на растенија; има мала дебата за тоа како се поврзани растенијата за кои станува збор.

Добро познат систем што го користел ова име е системот Кронквист, а во оригиналната, 1981 година, верзија на овој систем, опишувањето беше:

  • подкласа Caryophyllidae
    ред Caryophyllales
    редот Polygonales
    Овие растенија го формираат редот Caryophyllales во системот APG II, 2003 година.