CUDA

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

CUDA (англиски: 'Compute Unified Device Architecture'), за првпат бил преставен во ноември 2006, преставува API за нумерички калкулации од општа намена, развиен од NVIDIA. Достапен е за сите најнови NVIDIA графички картички, почнувајќи од GeForce 8 серијата па натаму. Користи програмски модел базиран на C. Dруги програмски јазици или API се поддржани како на пример CUDA FORTRAN, OpenCL и DirectCopmpute.

CUDA го третира GPU процесорот како ко-процесор до на CPU. Функции со паралелно однесување се напишани со користење на CUDA верзија на програмскиот јазик C. Пред преземањето на овие функции на графичкиот процесор, CUDA го преведува во инструкциско множество на уредот. Таквата програма се нарекува кернел.

На самата основа постојат трите клучни апстракции кои се изложени на CUDA програмерот како минимално множество на дополнувања на програмскиот јазик, и тоа: хиерархија на групи на нитки, делена меморија и синхронизација на бариери.