Butyriboletus appendiculatus

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Butyriboletus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Butyriboletus appendiculatus
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Butyriboletus
Вид: Butyriboletus appendiculatus
Биномен назив
Butyriboletus appendiculatus
Butyriboletus appendiculatus
Научна класификација edit
Царство: Fungi
Колено: Basidiomycota
Класа: Agaricomycetes
Ред: Boletales
Семејство: Boletaceae
Род: Butyriboletus
Вид:
B. appendiculatus
Биномен назив
Butyriboletus appendiculatus

(Schaeff.) D.Arora & J.L. Frank (2014)
Синоними
  • Boletus appendiculatus Schaeff. (1774)
Butyriboletus appendiculatus
</img>
</img> порите на химениумот
</img> капа е конвексна
</img> химениумот е аднат
</img> стип е гол
</img> екологијата е микориза
</img> јадливост: избор

Butyriboletus appendiculatus била јастива порозна печурка која растела под дабови и други широколисни дрвја како што била буката. Попозната била како путер болети. Често растела во големи колонии под дабовите дрвја и често се среќавала со старите дабови во античките шуми. Тоа било релативно ретко во Британија. Неговите шипки и порите биле често светло жолти (оттука и неговото име на путер болети) и неговото месо обојувало светло сино кога се сече или модринки.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Видот првпат бил опишан научно од германскиот полимат Јакоб Кристијан Шафер во 1774 година како Boletus appendiculatus. Американецот Чарлс Хортон Пек подоцна го употребил името во 1896 година за вид што го нашол во Вашингтон, но името било нелегитимно бидејќи претходното користење на Шафер имало приоритет. До 2014 година, тој бил класифициран во родот Boletus. Молекуларната филогенетска анализа покажала дека таа и другите членови на делот Boletus Appendiculati биле филогенетски различни од Boletus, а родот Butyriboletus бил создаден за да ги содржел.

Специфичниот епитет appendiculatus значел „со мал додаток“.

Опис[уреди | уреди извор]

Овошните тела на Butyriboletus appendiculatus имале конвексни до сплескани, кафеави до жолтеникаво кафеави капи со димензии 6–20 centiметарs (2.4–7.9 ин) во пречник.[1] Тие имале сува до малку леплива површинска текстура која можела да развие пукнатини со возраста. Печурката имала многу цврсто жолтеникаво месо, кое полека можело да се промени сино кога ќе се исечело или ќе се помодре. Порите на долната површина на капачето се путер жолти, а исто така можело да бидат модринки, иако тоа било помалку веројатно кај младите примероци. Стапката била 5–15 centiметарs (2–6 ин) долго за 2–6 centiметарs (0.8–2.4 ин) дебело на врвот во близина на додатокот за капачето, и се движела од подебели во основата до еднакви низ целиот, до заострените на дното.[1] Исто така, имала жолта боја, понекогаш развива кафеави до црвеникави дамки и можело да има фини мрежи во близина на врвот. Отпечатокот на спори било темно маслиново-кафеав. Поединечните спори биле елипсоидни до вретеновидни, мазни и се со димензии 12-15 на 3,5-5 µm.

Слични видови[уреди | уреди извор]

Европскиот вид Butyriboletus subappendiculatus бил доста сличен со Б. апендикулатус во микроскопски знаци. Можело да се разликува на терен по недостаток на реакција на боја со модринки, побледи бои на капачињата и раст под четинари. Слични биле и Butyriboletus regius и Boletus edulis.[1]

Јадливост[уреди | уреди извор]

Болето се јадело и се сметало за избор од неколку извори, иако некои предупредувале дека одредени поединци можело да имаат алергиска реакција на него. Питу вкусот на печурките ги правел погодни за супи, сосови и чорби. Готвените порции често станувале сини, а потоа сиви, а потоа се враќале во првобитната жолта боја.

Дистрибуција и живеалиште[уреди | уреди извор]

Butyriboletus appendiculatus се наоѓал во Европа и Северна Америка. Овошните тела растеле поединечно, расфрлани или во групи под дрвените дрвја. Во Северна Америка, таа била почеста во северозападниот регион на Пацификот, каде што често се поврзувал со живиот даб и таноак.

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Список на видови <i id="mwbg">Boletus</i>
  • Список на северноамерикански болетови

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 Davis, R. Michael; Sommer, Robert; Menge, John A. (2012). Field Guide to Mushrooms of Western North America. Berkeley: University of California Press. стр. 319–320. ISBN 978-0-520-95360-4. OCLC 797915861. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „:0“ е зададен повеќепати со различна содржина.