Bulleribasidium

Од Википедија — слободната енциклопедија
Bulleribasidium
Помош со автоматската таксокутија
Ви благодариме што создадовте автоматска таксокутија. Не ни е позната таксономијата на „Bulleribasidium“.
  • Дали „Bulleribasidium“ е исправниот македонски назив на таксонот (во множина)? Ако ја уредувате страницата „Животно“, тогаш ќе треба да наведете |taxon=Животни. Ако имате направено измени во ова, тогаш стиснете на „Преглед“ за да ја подновите пораката.
  • Стиснете тука за да внесете таксономски податоци за „Bulleribasidium“.
Најзастапени параметри
  • |authority= Кој научник го опишал таксонот
  • |parent authority= Кој научник го опишал следниот повисок таксон
  • |display parents=4 наметнува приказ на (на пр.) 4 матични таксони
  • |display children= Приказ на таксони што се веќе присутни на Википедија (на пр. родови од едно семејство)
Корисни врски
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Bulleribasidium|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Bulleribasidium
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Bulleribasidium
Bulleribasidium
Научна класификација e
Царство: Fungi
Колено: Basidiomycota
Класа: Tremellomycetes
Ред: Tremellales
Семејство: Bulleribasidiaceae
Род: Bulleribasidium

J.P. Samp., M. Weiss & R. Bauer (2002)
Тип видови
Bulleribasidium oberjochense

J.P. Samp., Gadanho, M. Weiss & R. Bauer (2002)

Bulleribasidium е род на габи од фамилијата Bulleribasidiaceae. Родот моментално содржи околу единаесет видови. Видот е паразит на други габи (Cladosporium sp.), неговиот телеоморф има септатни базидии и хаусторијални клетки на неговите хифи кои се поврзуваат со хифите на домаќинот. Сепак, повеќето видови се познати само од нивните состојби на квасец.

Името на родот Bulleribasidium е во чест на Артур Хенри Реџиналд Булер (1874–1944), британско-канадски миколог.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Burkhardt, Lotte (2022). Eine Enzyklopädie zu eponymischen Pflanzennamen [Encyclopedia of eponymic plant names] (pdf) (German). Berlin: Botanic Garden and Botanical Museum, Freie Universität Berlin. doi:10.3372/epolist2022. ISBN 978-3-946292-41-8. Посетено на January 27, 2022.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]