Buchwaldoboletus lignicola

Од Википедија — слободната енциклопедија
Buchwaldoboletus lignicola
Научна класификација
Buchwaldoboletus lignicola
Views of the top and underside of the cap of Buchwaldoboletus lignicola
Научна класификација
Царство:
Колено:
Класа:
Ред:
Семејство:
Род:
Вид:
B. lignicola
Биномен назив
Buchwaldoboletus lignicola

(Kallenb.) Pilát (1969)
Синоними
  • Boletus lignicola Kallenb. (1929)
  • Xerocomus lignicola (Kallenb.) Singer (1942)
  • Gyrodon lignicola (Kallenb.) Heinem. (1951)
  • Phlebopus lignicola (Kallenb.) M.M.Moser ex Groves (1955)
  • Pulveroboletus lignicola (Kallenb.) E.A.Dick & Snell (1965)

Buchwaldoboletus lignicola бил вид на габа од фамилијата Boletaceae роден во Европа и Северна Америка. Пронајден на дрво, всушност бил паразит на габата Phaeolus schweinitzii. Имал конвексно жолто-рѓосано кафеаво капаче, жолто до жолто-кафеави пори и шипки и кафеав отпечаток од спори. Неговата јадливост била непозната.

Таксономија и именување[уреди | уреди извор]

Првично опишан од Франц Џозеф Каленбах во 1929 година како Boletus lignicola, го добил своето сегашно име од микологот Алберт Пилат во 1969 година. Тој најпрво го сместил во родот Pulveroboletus пред да го подигнел новиот род Buchwaldoboletus поради неговата појава на дрво (наместо во земја), течни и лачни пори, жолт мицелиум во основата на стапот, помодреното месо и недостатокот на хифални стеги. Други родови во кои бил сместен видот се Xerocomus од Ролф Сингер во 1942 година, Gyrodon од Пол Хајнеман во 1951 година, и Phlebopus од Мајнхард Мозер во 1955 година. Името на видот доаѓал од латинските зборови lignum „дрво“ и глаголот cǒlěre „да се населува“.

Buchwaldoboletus lignicola бил припадник на родот Buchwaldoboletus, кој со родот Chalciporus формирал група на габи што била рана гранка во фамилијата Boletaceae. Многу членови се чинело дека билепаразитски.

Опис[уреди | уреди извор]

Шапката била конвексна, станувала поширока на возраст и имала 2.5–10 centiметарs (1.0–3.9 ин) во пречник. Маргината на шапката имала лента од стерилно ткиво што се тркалало навнатре кога бил млад. Површината на шапката првично била ситно кадифена, но често развивала фини пукнатини во зрелоста. Неговата боја била рѓосана кафена до жолто-кафеава. Лесно излупена од печурката, кожата била одвоена од жолтото месо со тенок желатинозен слој и всушност можела да се движи напред-назад преку шапката. Месото можело да обои сино каде што било исечено или на друг начин повредено, иако оваа реакција бавно се развивала или може воопшто да не се појавела. Порите биле мали и аголни, со димензии 1-3 на милиметар, додека цевките се 3-12 мм долга. Површината на порите била со зрелост од жолтеникаво до кафеаво-жолта боја, и дамки со синкаво-зелена боја со повреда. Стапката била 3–8 centiметарs (1.2–3.1 ин) долго за 0.6–2.5 centiметарs (0.2–1.0 ин) дебела и била приближно иста ширина низ целата должина или потесна во основата. Имала жолт мицелиум во основата на штипката. Мирисот бил благ и сладок, но повремено бил опишан како непријатен кај старите примероци. Јадливоста на Б. lignicola не било познато со сигурност.

Печурката произведувала маслиново-кафеав спори отпечаток. Спорите биле елипсоидни, мазни и се со димензии 6–10 на 3–4 µm.

Дистрибуција, живеалиште и екологија[уреди | уреди извор]

Buchwaldoboletus lignicola бил забележан низ Европа од далечните северни субарктички региони јужно до Швајцарија и Северна Америка од Онтарио и Квебек на југ до Пенсилванија. Во Чешка се сметал за загрозен.

Се наоѓал само таму каде што растела габата Phaeolus schweinitzii, а микроскопските тестови откриле дека била паразитска на тој вид. Двете се среќавале со иглолисни дрвја како што биле бор ( Pinus sylvestris ), источен бел бор ( P. strobus ) и европски ариш ( Larix decidua ), и поретко листопадни дрвја како дива цреша ( Prunus avium ).

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]