Bell 47 Sioux

Од Википедија — слободната енциклопедија
Bell 47 Sioux
Bell 47G
 
Цело име Bell 47 Sioux
Тип повеќенаменски хеликоптер
Класа лесен
Сместување еден или два пилоти или еден пилот и еден патник
Земја на потекло САД
Производител Bell Aircraft Corporation (САД), Bell Helicopter Company (САД), Agusta (Италија), Westland Helicopters (Велика Британија), Heavy Industries (Јапонија)
Земји корисници Колумбија, Конго, Грција, Италија, Лесото, Либија, Нов Зеланд, Пакистан, Парагвај, Перу, Јужна Кореја, Уругвај, Замбија
Намена за поддршка на армиски сили, првенствено за лесен транспорт
Мотори еден клипен мотор Lycoming TVO-435-F1A, со сила од 280 кс
Димензии Должина на трупот: 9,60 м

Височина: 2,80 м

Пречник на HP: 11,30 м

Маса Празен: 858 кг

Максимална: 1,338 кг

Перформанси Максимална брзина: 169 км/ч

Максимален долет: 397 км

Опрема стандарна комуникациска и навигациска

Bell 47 Sioux — еден од првите хеликоптери што се произведени во поголема верзија (преку 5,000) и во повеќе варијанти. Иако едно време беше повлечен од употреба во повеќето земји членки на НАТО, сè уште може да се види во употреба, особено во земјите во Азија и во Јужна Америка.

Варијанти[уреди | уреди извор]

 • H-13 Sioux - базичен хеликоптер во армијата и во ВВ на САД
 • TH-13/HTL-1/2/3/4/5/6/7 - верзии за обука во морнарицата на САД
 • HUL-1/7 - морнаричка верзија за обука и операции на кршење мраз
 • OH-13 - Верзија со три седишта
 • UH-13 - верзија за обука на морнарицата на САД
 • AB-47 Super Alpino - Италјанска верзија
 • B-47J/J-2/J-2A - верзии од 1945 година, со клипен мотор Lycoming VO-540-B1B, со сила од 305 кс
 • B-47 G2/G2A - верзија со клипен мотор Lycoming VO-435A-1, со сила од 260 кс
 • B-47 G2 El Tomcat - верзија за запрашување во земјоделството
 • B-47 G-3B/B1/B2 - верзии со клипен мотор Lycoming TVO-435D-1, со сила од 280 кс
 • B-47 G4 - верзија со клипен мотор Lycoming VO-540-B1B, со сила од 305 кс
 • B-47 G-5/G-5A - верзија со клипен мотори Lycoming VO-540 B1A, со сила од 260 кс
 • aB-47G-2 - верзија за Велика Британија, означена и како AH-1/2

Галерија[уреди | уреди извор]