Прејди на содржината

Ausculta Fili

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ausculta Fili
латински јазик: Слушај, сине мој
Була од папата Бонифациј VIII
Дата5 декември 1301
Енциклички бројна понтифактот

Ausculta Fili (латински: Слушај, сине мој ) – папска була од 5 декември 1301 година, од папата Бонифациј VIII до Филип IV Убавиот, кралот на Франција.

Заднина[уреди | уреди извор]

Филип бил во непријателски односи со папата. Тој агресивно ги проширил она што го сметал за кралски права: им давал погодности и ги назначувал бискупите, без оглед на папската власт. Ги бркал оние бискупи кои се спротивставувале на неговата волја и го поддржувале папата.

Во 1295 година, папата Бонифациј го создал седиштето во Памје од диецезата Тулуза со булата Romanus Pontifex и го направил „суфраган“ (подреден) на Нарбонската надбискупија. За бискуп го назначил Бернар Сесе. Меѓутоа, противењето на Иг Маскарон, бискупот од Тулуза, и конфликтот меѓу Сесе и Роже Бернар III, грофот од Фоа, го спречиле Сесе веднаш да ја преземе неговата диецеза. Како жесток окситански аристократ, Сесе не го криел фактот дека го презирал северниот „франкиски“ француски.

Во 1299 година Бонифациј VIII суспендирал два бискупа на југот на Франција. Кралот Филип потоа се обидел да го искористи Droit de régale и го барал правото да ги земе приходите од слободните бискупии. Папата се спротивставил на тоа аргументирајќи дека суспензијата не е исто што и отстранување од положба и не ја прави диецезата слободна. Тој го испратил бискупот од Памје кај Филип како легат за да протестира [1].

Инципитот е моделиран според оној на Правилото на свети Бенедикт. Писмото е напишано во цврста, татковска смисла. Тоа укажува на злата што царот ги донел во неговото царство, во црквата и во државата; го повикува да се покори и да го поправи неговото однесување. Истото Филип не го почитувал, па било проследено со папската була Unam Sanctam.

Наводи[уреди | уреди извор]